Idan Artikel 31.05.2011

Presset på FIFA vokser

Det politiske pres vokser på FIFA vokser, i takt med at skeletterne vælter ud af skabene i det internationale fodboldforbund. Fra stadigt flere sider lyder kravet om reformer af FIFA og et opgør med korruptionskulturen i den internationale fodboldtop.

Skrevet af: Søren Bang

Mens korruptionsafsløringerne står i kø for at blive offentliggjort, og luften i FIFA er tyk af gensidige beskyldninger op til FIFA-kongressen onsdag, vokser presset på organisationen og FIFA-præsident Sepp Blatter. En internetafstemning på det engelske dagblad The Guardian er sigende for FIFA's omdømme: Under to pct. af læserne har fortsat tillid til organisationen oven på eksekutivmedlemmerne Jack Warner og Mohamed Bin Hammams suspension og den linde strøm af korruptionsafsløringer. Over 96 pct. vil have onsdagens præsidentvalg i FIFA udskudt. Det sidste sker næppe, selv om det engelske fodboldforbund i en officiel udtalelse på linje med Transparency International og bakket op af det skotske fodboldforbund nu kræver, at præsidentvalget udsættes. Men stadig flere stemmer i og uden for fodbolden bakker op om behovet for vidtgående reformer og et opgør med kulturen i Zürich-hovedkvarteret.

DBU-formand foreslår uafhængigt organ

Herhjemme ønsker DBU ikke at udsætte det bebudede valg af Sepp Blatter onsdag. Men i et opsigtsvækkende interview med Tipsbladet kræver formanden for DBU, Allan Hansen, at der bliver taget effektivt hånd om korruptionen i FIFA og sportens verden, som ikke kun er isoleret til det velkendte problem med match-fixing. 

Allan Hansen peger på behovet for et internationalt organ med politikompetencer, eksempelvis Interpol, til at løfte bevisbyrden i de sager, hvor sportens egne organer ikke har de nødvendige efterforskningsredskaber: ”Jeg er fortaler for, at man laver en international efterforskningsenhed, der får bemyndigelse til at efterforske. Vi kan ikke gøre det. Jeg synes, at Interpol ligger lige til højrebenet. Hvis det internationale samfund kunne blive enige om at lade Interpol stå for efterforskning af korruptionssager, ville det være fint,” siger Allan Hansen i interviewet med Tipsbladet. ”For at et sådant samarbejde skal fungere, skal alle lande have en fælles definition af og lovgivning mod svindel i sport, og så skal de nationale lovgivninger også tilpasses, så en Interpol-enhed mod korruption vil få myndighed til at efterforske i hele verden. Det er et stort arbejde, men det vil være det værd for fodboldspillet,” vurderer Allan Hansen, der samtidig nævner den internationale sportsdomstol, CAS, og den internationale domstol i Haag som mulige domstole i sportens korruptionssager.

Tyske og engelske krav

Kravet om eksternt organ bliver også rejst af formanden for det store tyske fodboldforbund, Theo Zwanziger, der ligesom DBU traditionelt støtter Sepp Blatter. 

"Der er brug for en gennemsigtig magtdeling internt i organisationen og i alvorlige sager en uafhængig kommissionen uden for FIFA,“ siger Theo Zwanziger til den tyske avis ’Welt am Sonntag’. I England, som i en sky af korruptionsrygter tabte kampen om at blive vært for VM i enten 2018 eller 2022 til Rusland og Qatar, er flere politikere også ude med krav om reformer. "Jeg vil tale med vores eget fodboldforbund, og jeg vil på møder med de europæiske sportsministre og EU-kommissionen rejse sagen med vægt. Der er et reelt politisk drive bag ønsket om at reformere de sportsorganisationer, der er i Europa. Jeg vil bruge alle de internationale løftestænger, jeg har, til at skubbe på for reformer,” siger den engelske sportsminister Hugh Robinson til BBC. Han får opbakning fra det konservative parlamentsmedlem Damian Collins, der opfordrer andre politikere fra hele verden til at bakke op om græsrodsinitiativet ChangeFIFA, der bl.a. kræver et mere demokratisk og åbent FIFA og en undersøgelse af hele organisationen.

FIFA bør blive et bedre eksempel

I samme spor ligger antikorruptionsorganisationen Transparency International, som ud over at kræve præsidentvalget udskudt også ønsker en uafhængig undersøgelse af korruptionsanklagerne i FIFA. 

“Alles øjne i fodboldverdenen hviler på de FIFA-delegerede. FIFA bør blive et bedre eksempel for dens milliarder af supportere og især til de unge fans, der i sporten søger inspiration og rollemodeller,” siger Sylvia Schenk, der er seniorrådgiver på sportsområdet i Transparency International. Organisationen opfordrer i et fempunktsprogram FIFA til at skærpe sine procedurer i forhold til korruptionsforebyggelse og ved tildeling af VM-værtskaber eller indgåelse af tv- og sponsorkontrakter.

FIFA kan risikere splittelse

Også IOC-medlemmet og den tidligere præsident for antikorruptionsagenturet WADA, Dick Pound, er usædvanligt skarp i sin kritik af FIFA: 

”Hvis FIFA gør noget godt for spillet, må spillet gøre noget ved FIFA,” som han formulerer det til BBC. Her nævner han samtidig den mulighed, at de nationale forbund i sidste ende kan blive nødt til at melde sig ud af FIFA og danne et alternativ, hvis organisationen ikke ændrer kurs. I samme åndedrag opfordrer han FIFA til at igangsætte en reformproces i stil med den, som IOC gennemførte under netop Dick Pounds ledelse som reaktion på Salt Lake City-skandalen i slutningen af 1990’erne. Spørgsmålet er også, hvor længe de rige europæiske klubber og store fodboldnationer vil finde sig i at være underlagt et vingeskudt FIFA, der placerer VM i et land med dagtemperaturer på 45 grader, og som på flere punkter arbejder imod de store klubbers interesser, bl.a. i forhold til placering af landsholdskampe. I Tipsbladet vurderer Niels-Christian Holmstrøm, der repræsenterer FCK i det europæiske forbund af klubber (ECA), at det i værste fald kan komme på tale at kortslutte hele FIFA-systemet: ”Mit indtryk er, at hvis store europæiske lande som England og Tyskland valgte at sige, at de ikke vil være med til VM i Qatar, så bliver det ikke ret sjovt for Qatar og FIFA at arrangere et VM i 45 graders varme. Jeg vil vurdere, at der er stærke overvejelser. Hvad vil Sepp Blatter så gøre, bandlyse England, Spanien og Tyskland? Sådan nogle magtmennesker som Blatter forstår kun en presbold.”

De gamle støtter

Men hvor mange reformer den seneste syndflod af afsløringer og anklager mod FIFA rent faktisk vil sætte i gang, er det stadig svært at spå om. Midt i det værste uvejr nogensinde har Blatter stadig sine støtter. 

”Jeg synes, at Blatter og hans stab gør et fantastisk stykke arbejde,” som den tyske fodboldlegende og afgående eksekutivmedlem Franz Beckenbauer sagde, mens Sepp Blatter selv på sin pressekonference mandag aften hårdnakket afviste enhver tale om krise. “Hvad er en krise? Fodbolden er ikke i krise… Vi er kun i visse vanskeligheder, og de vil blive løst i vores familie.” En bemærkning, som UEFA's formand Michel Platini næsten kopierede, da han over for The Guardians reporter tirsdag eftermiddag afviste at stille op mod Sepp Blatter, hvis de krævede tre fjerdedele af kongressen onsdag mod forventning vælger at tillade flere kandidater."Skandaler? Jeg ved kun, hvad jeg ser i aviserne, og du arbejder for aviserne. Du ved mere end jeg... Jeg er valgt som UEFA-præsident. Jeg har fire år mere. Kan jeg have to job? Jeg har kun én tunge." Og som The Guardians idrætspolitiske kommentator David Conn konkluderede efter pressemødet med Sepp Blatter mandag: ”Og så var han væk, stadig leder af verdensfodbolden efter alt det, der er sket; urørlig og i gang med at ’cruise’ sig til fire år mere.” 

Læs mere

 
 

Den tyske journalist Jens Weinreich blogger om udviklingen i FIFA og følger FIFA's kongres (på tysk):

Det meste af interviewet med Allan Hansen kan læses på Tipsbladets hjemmeside

Schweiziske Neue Zürcher Zeitung beskriver i detaljer, hvordan Bin Hammams angivelige forsøg på at købe stemmer blandt de caribiske fodboldforbund skulle være foregået (på tysk):