Rekruttering af frivillige er svær i handicapidrætten
Nye tal fra undersøgelsen af frivillighed i danske idrætsforeninger viser, at handicapidrætsforeninger har rigtig mange frivillige, men mange frygter, at de får svært ved at skaffe nok frivillige i fremtiden.
Mange ledere rundt om i de danske idrætsforeninger kan nikke genkendende til, at det er svært at skaffe frivillige. Men oplevelsen synes at være endnu mere udbredt i idrætsforeninger under Dansk Handicap Idræts-Forbund (DHIF), viser et nyt notat fra Idan.
Notatet ser nærmere på frivilligheden i foreningerne under DHIF med afsæt i den store undersøgelse af frivillighed i Danmarks Idræts-Forbunds (DIF) foreninger, der blev gennemført i 2010 af Idan i samarbejde med Syddansk Universitet og med støtte fra Tuborgfondet. Undersøgelsen mundede ud i rapporten ’Fremtidens frivillige foreningsliv i idrætten’.
I en sammenligning med gennemsnittet i DIF-foreninger viser notatet, at flere handicapidrætsforeninger oplever, at det er svært eller meget svært at skaffe folk til alle frivillige poster med undtagelse af trænere til børn og unge (se figur 1).
Ligeledes ser flere i handicapidrætsforeningerne pessimistisk på fremtidens rekruttering. Mens blot 13 pct. af DIF-foreningerne ikke forventer, det vil lykkes at skaffe tilstrækkeligt med frivillige i fremtiden, tvivler 21 pct. af handicapidrætsforeningerne på, at det vil lykkedes.
Mange frivillige i handicapidrætten
At lederne i foreningerne under DHIF oplever, at rekruttering af frivillige er svær, betyder ikke, at der er få frivillige i foreningerne – tværtimod. Faktisk har DHIF-foreningerne sammenlignet med den gennemsnitlige DIF-forening flere frivillige i forhold til antallet af medlemmer. Hvor der gennemsnitligt er 10,4 medlemmer for hver frivillig i DIF-foreninger, har foreningerne under DHIF kun 4,4 medlemmer for hver frivillig.
Samtidig viser tallene, at kun 20 pct. af DHIF-foreningerne mener at have fået færre frivillige i løbet af de seneste fem år, mens mere end hver tredje, 38 pct., vurderer, at de har fået flere frivillige. Det er en større andel end blandt DIF-foreningerne som helhed, hvor 32 pct. til sammenligning vurderer at have fået flere frivillige.
Trods den store mængde frivillige – eller måske netop på grund af behovet for mange frivillige – er der i handicapidrætsforeningerne også mange lønnede. Professionaliseringsgraden, som er mængden af lønnede i forhold til mængden af frivillige, er kun overgået af få andre specialforbund som svømning, badminton og golf.
Særligt for DHIF-foreningerne er derfor, at de har en høj frivillighedsgrad og en høj professionaliseringsgrad. Ifølge notatet kan en forklaring på dette være, at foreningerne køber sig til hjælp, når presset for at skaffe frivillige bliver for stort.
Flere kvindelige frivillige
Handicapidrætten er også karakteriseret ved en stor andel af frivillige kvinder. Hvor kvinder udgør godt en tredjedel af de frivillige ledere i DIF-foreningerne som helhed, fylder de med 46 pct. næsten halvdelen af de frivillige lederposter i DHIF-foreningerne. Den samme tendens ses blandt de frivillige trænere.
En anden tendens ses i alderen på de frivillige. Generelt er de frivillige i DHIF-foreningerne ældre end gennemsnittet i foreninger under DIF. Særligt blandt lederne er alderen højere.
Strategi hjælper også handicapidrætten
En af hovedanbefalingerne i rapporten ’Fremtidens frivillige foreningsliv i idrætten’ lød på at udarbejde rekrutteringsstrategier i foreningerne med afsæt i, at foreninger med en rekrutteringsstrategi oplever arbejdet med at skaffe frivillige som lettere.
Ifølge tallene fra foreningerne under DHIF er der også her hjælp at hente i en rekrutteringsstrategi. Ser man på rekrutteringsindekset, som samler op på, hvor svært/let foreninger har ved at skaffe frivillige til de enkelte poster i foreningen, viser tallene, at DHIF-foreningerne oplever, at det er rigtig svært sammenlignet med andre idrætter, men også at de foreninger, som har en rekrutteringsstrategi, har det væsentligt lettere (se figur 2).
Figur 1: DHIF-foreninger har sværere ved at rekruttere frivillige
Andel af foreninger, der oplever, at det er svært eller meget svært at skaffe frivillige til de forskellige frivillige poster i foreningen.
Figur 2: Foreninger med en rekrutteringsstrategi har det lettere
Rekrutteringsindekset viser udvalgte idrætters oplevelse af, hvor let/svært det er at rekruttere frivillige i foreningslivet. Jo længere mod højre, jo sværere er det.