Idan Artikel 26.02.2008

Reportage fra konferencen om sundhed og sociale faktorer

Sammen med Kulturministeriets Breddeidrætsudvalg afholdt Idrættens Analyseinstitut konferencen 'Idræt, sundhed og sociale faktorer' med over 300 deltagere. Læs sammendrag fra debatterne og hent oplægsholdernes præsentationer.

Skrevet af: Søren Bang

Kan man inddrage idrætten i løsningen af sundhedsmæssige og sociale opgaver? Skal man? Og hvem byder ind med de bedste løsninger? Nogle af disse aktuelle spørgsmål var til debat, da Idrættens Analyseinstitut i samarbejde med Kulturministeriets Breddeidrætsudvalg afholdt konferencen ’Idræt, sundhed og sociale faktorer’ den 26. februar 2008 på Holmen i København.Her på siden finder du programmet med links til de enkelte sessioner, hvor det er muligt at læse sammendrag af debatterne og hente oplægsholdernes præsentationer.

Konferencens program med links til referater og oplæg

Velkomst

  ved borgmester Lis Tribler, formand for Breddeidrætsudvalget Forskningsleder Tine Curtis, Statens Institut for Folkesundhed:

Fysisk aktivitet, social ulighed og sundhed.

Hvem er fysisk aktive i Danmark? Tine Curtis tegner som forskningsleder på Statens Institut for Folkesundhed og leder af den igangværende KRAM-undersøgelse et aktuelt billede af sammenhængene mellem livsstil, sociale faktorer og sundhed.

Kulturminister Brian Mikkelsen (K):

Idrættens rolle. Ministerens forventninger til idrætten i forhold til løsning af nogle af samfundets sundhedsmæssige og sociale udfordringer.

Lektor, ph.d. Laila Ottesen, Institut for Idræt, Københavns Universitet

Portræt af de inaktive. Hvem er de fysisk inaktive danskere, og kan idrætten overhovedet motivere denne målgruppe til at dyrke mere motion og idræt? Idrætsforskeren Laila Ottesen prøver at give svaret på basis af en større forskningsundersøgelse fra 2006.

Referat, fotos og oplæg

 

11.40-12.20: Idrætten som en del af løsningen? Del I

Centerleder Bjarne Ibsen, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, SDU:Civilsamfundet som indsatsstyrke. Landets førende forsker i idræt og foreningsliv giver sit bud på farerne ved at stille for store forventninger til idrætten og mulighederne for måske alligevel at inddrage foreningerne i løsningen af væsentlige samfundsopgaver.

Cand.scient. ph.d. Lis Puggaard, Muusmann Research & Consulting:Motion som forebyggelse og medicin. Hvordan? På baggrund af aktuelle erfaringer med forebyggelse og motion på recept giver Lis Puggaard en kort introduktion til de modeller, der bedst får patienterne til at tage ’pillen’ og holde fast i den fysiske aktivitet efter den indledende fase.

Referat, fotos og oplæg 

 

13.40-14.50: Idrætten som en del af løsningen ? Del II

Afdelingsleder Pia Pauly, Deutscher Turner-Bund:Pluspunkt Gesundheit. Det tyske gymnastikforbund, DTB, med mere end fem mio. aktive lancerede allerede i 1994 et videnskabeligt certificeret program for sundhedsorienteret træning i foreningerne. Pia Pauly fortæller, hvordan man i Tyskland har inddraget foreningslivet i en storstilet indsats for folkesundheden.

Præsident Mogens Kirkeby, International Sport & Culture Association:En global dagsorden. Mogens Kirkeby bred indsigt i internationale erfaringer med at inddrage idrætten i løsningen af sundhedsmæssige eller sociale problemer. Hvad er udfordringerne, erfaringerne og løsningerne i lande, vi gerne sammenligner os med?

Referat, fotos og oplæg

 

Afsluttende paneldebat.

Kan og skal man overhovedet inddrage foreningslivet i løsningen af sundhedsmæssige og sociale opgaver? Og hvem byder ind med de bedste løsninger? Paneldebat med deltagelse af blandt andre Bjarne Ibsen, Preben Staun (DIF), Birgitte Nielsen (DGI Gymnastik), Lis Puggaard og Rasmus Ingerslev (Dansk Fitness & Helse Organisation).

Referat og fotos