Idan Artikel 09.08.2007

SAS Ligaen risikerer tv-bet

Tidernes største tv-aftale i dansk idræt skal brydes op og i udbud, skriver Børsen. Udviklingen kan koste SAS Ligaklubberne en millionbonus i de kommende sæsoner.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Opdateret 13. august 2007. Divisionsforeningens formand, Thomas Christensen, bekræfter i torsdagens udgave af dagbladet Børsen, at Divisionsforeningen er i dialog med Konkurrencestyrelsen om et nyt udbud af tv-rettighederne til SAS Ligaen i fodbold.

Kort før jul indgik Divisionsforeningen uden forudgående udbud en aftale med TV3-moderselskabet MTG, der formedelst et samlet beløb på mellem 1 og 1,2 mia. kr. sendte rettighederne til dansk klubfodbold over i hænderne på MTG og den nye joint venture sportskanal mellem MTG og TV 2, TV 2 Sport, frem til 2013.

Aftalens længde og det forhold, at der ikke havde været mulighed for andre medieaktører for at byde på rettighederne, fik allerede dengang andre medieaktører til at klage, og Konkurrencestyrelsen har siden bebudet, at man havde alvorligt kig på aftalen.

Aftale annulleres

Nu tyder det på, at fodbolden og Konkurrencestyrelsen i fællesskab er ved at udarbejde et dokument, der annullerer den indgåede aftale og giver andre mulighed for at byde. Formelt er den nye tv-aftale frem til 2013 indgået med MTG, men i praksis spiller aftalerne dansk klubfodbold i hænderne på såvel TV 3 som TV 2 Sport. 

Underkendelsen af tv-aftalen fra december 2006 vil ikke nødvendigvis koste fodbolden penge på langt sigt, da der fortsat af strategiske hensyn er stor rift om rettighederne til dansk fodbold på det turbulente mediemarked. Der er dog en risiko for, at den fremtidige aftale nu bliver dårligere, fordi konkurrencen på det danske marked er reduceret stærkt på grund af alliancen mellem MTG og TV 2 om TV 2 Sport samt DR's bebudede exit fra rettighedsmarkedet.På kort sigt frem til udløbet af den nuværende aftale riskerer SAS Ligaklubberne en bet i omegnen af 100 mio. kr., fordi klubberne fik en bonus i den størrelsesordenen oven i den løbende aftale frem til medio 2009 for at indgå den nye aftale frem til 2013. Det er ikke sikkert, at dette beløb kan hentes hjem ved et nyt udbud.Sideløbende med forhandlingerne om fodboldaftalen, forhandler TV 2 Sport fortsat med TDC Kabel om en permanent aftale, der skal sikre kunderne hos landets største kabeloperatør adgang til TV 2 Sport. Problemet er, at TV 2 Sport med en månedlig pris på 25 kr., bliver langt den dyreste kanal i kabelpakken hos TDC, men TDC har i de seneste dage antydet, at man er tæt på en aftale.

Netop den relativt høje pris på TV 2 Sport og det forhold, at mange kabelkunder bliver nødt til at vælge andre kanaler fra, hvis de ikke ønsker at medvirke til at finansiere TV 2 Sports meget dyre investering i danske fodboldrettigheder, er en af årsagerne til Konkurrencestyrelsens interesse for fodboldrettigheder og sportskanaler.

Nyt selskab på vej

Blandt de hårdeste kritikere af fremgangsmåden har været Foreningen Danske Antenneanlæg (FDA). Torsdag skriver Børsen, at FDA har stiftet selskabet Boxdanmark, der har til formål at bryde med de store kommercielle kabeloperatørers dominans, så den enkelte kunde i fremtiden får større mulighed for at vælge kanaler til og fra og ikke som i dag er bundet af operatørernes pakker. Ambitionen er at nå op mod en mio. husstande i løbet af kort tid.