Idan Artikel 25.04.2007

SAS Ligaens tv-aftale står for fald

Meget tyder på, at Konkurrencestyrelsen ikke vil godkende salget af tv-rettighederne til superligaen til MTG/TV 2 Sport frem til 2013. I stedet skal den næste tv-aftale i udbud.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Ifølge det engelske brancheblad, TV Sports Markets, er Konkurrencestyrelsen i dialog med EU-Kommissionen om en udbudsprocedure for fremtidens tv-rettigheder til SAS Ligaen.

Ifølge bladet vil Konkurrencestyrelsen senere i år indstille til Konkurrencerådet, at aftalen mellem superligaen og TV 3-moderselskabet MTG, som kort før jul sikrede MTG og den nye sportskanal TV 2 Sport rettighederne til dansk superligafodbold helt frem til 2013, ikke godkendes.

I praksis betaler MTG/TV 2 Sport allerede fra indeværende sæson et ekstra beløb i størrelsesordenen 100 mio. kr. pr. sæson oveni den eksisterende aftale som ’bonus’ for at få kontrakt på perioden fra 2009-2013 allerede nu. Salget af rettighederne til MTG/TV 2 Sport til en pris svarende til ca. 200 mio. kr. pr. sæson i perioden 2007-2013 skete uden udbud og imod anbefalingerne i Konkurrencestyrelsens konkurrenceredegørelse 2006.

Åbent udbud

Nu ser det ud til, at Konkurrencestyrelsen har skelet til praksis fra salg af tv-rettigheder til andre europæiske fodboldligaer. Derfor vil styrelsen forlange, at aftalen fra 2009 skal udbydes i pakker i et ’åbent og ikke-diskriminerende udbyd’, hvor mindst en af pakkerne ikke må gå til den dominerende køber. Altså: MTG/TV 2 kan ikke få lov at købe samtlige rettigheder eksklusivt.

Samtidig er Konkurrencestyrelsens indstilling, at den næste tv-aftale højst må løbe i tre år.

Ifølge Idans oplysninger skete salget af tv-rettighederne kort før jul i en proces, hvor klubbernes forhandlere end ikke havde informeret hele DBU’s bestyrelse, før aftalen med MTG blev indgået.

Klubberne satsede altså og gik enegang, fordi TV 2 var så voldsomt interesserede i at sikre sig superligarettigheder til den nye TV 2/MTG-ejede sportskanal TV 2 Sport, at pengebeløbet for den lange aftale helt frem til 2013 var for fristende at sige nej til. Andre potentielle bydere som Canal Digital, SBS og det nu stækkede DR fik aldrig lov at komme til fadet med bud, og de har derfor gjort indsigelse til Konkurrencestyrelsen.

Ændret marked

Hvis rettighederne til superligaen frem til 2009, som alt altså tyder på, skal i udbud, sker det på et marked, hvor konkurrenceforholdene siden december har ændret sig væsentligt med godkendelsen af konstruktionen omkring TV 2 Sport samt DR’s beslutning om helt at trække sig fra kapløbet om sportsrettigheder.

Der er næppe tvivl om, at MTG/TV 2 Sport også i et udbud vil stå uhyre stærkt som dominerende aktør på det danske sportsmarked. Det store spørgsmål for superligaklubberne bliver dog, om et åbent udbud af rettighederne med den formindskede konkurrence på markedet in mente vil kunne indbringe det samme beløb i omegnen af 200 mio. kr. pr. sæson, som den vragede aftale ville have indbragt helt frem til 2013.