Idan Artikel 27.11.2024

SDU lancerer stor database med resultater fra 'Danmark i Bevægelse'

Alle kan nu tilgå resultaterne fra den store undersøgelse af danskernes bevægelsesvaner, som Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund lavede i 2020. Det sker via databasen 'Data om Bevægelse',  som rummer svar fra 163.000 danskere.

Skrevet af: Redaktionen

Syddansk Universitet stiller nu et nyt redskab til rådighed for alle, der er interesserede i at vide mere om, hvordan danskerne er fysisk aktive. Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) har lanceret en database med svarene fra de 163.000 danskere på +15 år, der i efteråret 2020 deltog i universitetets store undersøgelse Danmark i Bevægelse.

Databasen henvender sig til idrætskonsulenter, kommunalpolitikere, sagsbehandlere, byplanlæggere, medarbejdere i idræts- og patientorganisationer og andre, der arbejder med at fremme bevægelse. De kan her finde tal om danskernes bevægelsesvaner opdelt på kommuner og fire domæner: Bevægelse i hjemmet, bevægelse på arbejde eller uddannelse, bevægelse som transport og bevægelse i fritiden.

Danmark i Bevægelse er den eneste undersøgelse, der giver et præcist billede af danskernes bevægelsesvaner opdelt på kommuner, og faktisk er der overraskende stor forskel på, hvor meget og hvordan indbyggerne bevæger sig i landets kommuner. Ifølge undersøgelsen er andelen af borgere, der løber, dyrker holdboldspil eller går til gymnastik, tre gange større i nogle kommuner end i andre. 

Databasen hedder ’Data om Bevægelse’ og kan tilgås fra Danmark i Bevægelses hjemmeside. Den er åben for alle, og det er gratis at bruge den. Man kan blandt eksportere data til Excel og downloade grafer som billeder.

Databasen skal udvides med svar fra 2025-undersøgelse

Lige nu rummer databasen kun tal fra undersøgelsen i 2020, men det er planen at gentage i undersøgelsen i 2025, hvor der bliver sendt spørgeskemaer ud i via e-Boks til ca. 450.000 voksne og ca. 300.000 børn og unge via deres forældre. 

Resultaterne fra den nye undersøgelse af bevægelsesvanerne bliver også lagt ind i databasen, så man kan få et fingerpeg om udviklingen fra 2020 til 2025 hos voksne. Desuden vil der indgå data om børn og unges bevægelsesvaner.

Projektleder Jens Høyer-Kruse forklarer, at de mange data giver potentiale for at skabe en forandring. 

”Håbet er, at vi kan give nyttig og brugbar viden til organisationer og kommuner, der arbejder med bevægelsesfremme, så de i højere grad kan skabe et Danmark i bevægelse,” siger han. 

Han fortæller også, at databasen med tiden vil blive udviklet til at give svar på, hvorfor der er så store forskelle i bevægelsesvaner blandt danskerne og på tværs af kommunerne. Generelt er alder, uddannelse og socioøkonomisk baggrund afgørende, mens antallet af idrætsfaciliteter og foreninger har mindre betydning.

Besøg databasen

Databasen om danskernes bevægelsesvaner 'Data om Bevægelse' kan tilgås fra hjemmesiden for forskningsprojektet 'Danmark i Bevægelse'.

Læs andre nyheder fra idan

Bin Salman
Idan Artikel 02.12.2024
Play the Game har kortlagt Saudi-Arabiens enorme indflydelse på international sport
Drenge, der styrketræner i fitness
Idan Artikel 18.11.2024
Ny rapport: Fitnessdoping har bredt fat i danskerne, men især de unge mænd vækker bekymring
Træner taler med sine atleter
Idan Artikel 14.11.2024
Trænere og ledere i ny SDU-rapport: ”Vi har et ansvar for at fremme eliteatleters mentale trivsel, men vi føler os ikke klædt på”
Idan Vifo Artikel 14.11.2024
Idrættens Analyseinstitut skal have ny direktør
børn til karate
Idan Artikel 08.11.2024
Fra konkurrence til motivation, lyst og idrætsglæde: Projektet ‘Let's Go’ styrker børns idrætsdeltagelse i Fredericia Kommune
Nye kollegaer
Idan Artikel 01.11.2024
Nye kollegaer og nye roller i Play the Game
Jens Sejer Andersen
Idan Kommentar 25.10.2024
Jens Sejer Andersens tale til Europas ministre: "Hvis sport virkelig er et økosystem, har kriminalitet og korruption invaderet det”
Børn der spiller fodbold
Idan Artikel 24.10.2024
Ny undersøgelse af faciliteter og idrætten i Grønland skal hjælpe kommunerne med at lave facilitetsstrategier