Idan Artikel 15.03.2006

Selvkritik hos sportspressen

Bestyrelsen i foreningen Danske Sportsjournalister øvede selvkritik på sportspressens vegne på foreningens generalforsamling.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Danske Sportsjournalisters bestyrelse havde flere kritiske ord til kvaliteten af den danske sportsjournalistik, da foreningen onsdag holdt generalforsamling i København.

Formand Steen Ankerdal kritiserede mangel på indsigt og almen viden hos nogle af kollegerne og henviste desuden til såvel professor Anker Brink Lunds analyse af dansk presses OL-dækning og Play the Game/Mandag Morgen/Idans sportspresseundersøgelse, da han uddybede kritikken – blandt andet af for mange historier med ingen eller blot én synlig kilde.

”Jeg hører det igen og igen fra folk i sportsverdenen: Det er ikke godt nok det, jeres/dine medlemmer laver. Journalisterne respekterer ikke den journalistiske børnelærdom at: Hvor der er et pro er der også et kontra,” sagde Steen Ankerdal.

Han henviste til to aktuelle eksempler omkring FC Københavns brug af en ulovlig spiller i Royal League og omkring kritik af den store danske delegation af ledere ved vinter-OL i Torino.

”Hele bondetoget var jo af sted for at sikre Danmark IOC-sessionen i 2009, der på set og vis er et led i kampagnen for at få OL til Danmark i 2020-24. Så er det lidt løsagtigt og tale om pamper-tur mm. Vi må da i det mindste undersøge, hvor mange, der var af sted, hvad de lavede og hvem de var, som dokumentation for påstanden om, at lederne rigtig tog for sig af de olympiske retter,” sagde Ankerdal om det sidste eksempel.

Kritik af Brian Mikkelsen

Foruden kritikken af egne rækker, kritiserede sportsjournalisterne også kulturminister Brian Mikkelsen for som næstformand i det internationale antidopingagentur, WADA, at have billiget, at dopingkontrollanter kunne forklæde sig som journalister.

”Det er helt uacceptabelt efter vor mening. Man kan ikke bekæmpe snyd – altså doping – med andet snyd – altså falsk identitet... Det agter vi at skrive til Brian Mikkelsen efter dagens generalforsamling. Sportsjournalisternes arbejdsvilkår er jo svære nok i forvejen,” sagde Steen Ankerdal i beretningen, som ikke medførte den store debat.

Idan offentliggør flere detaljer fra sportspresseundersøgelsen senere i år og arbejder desuden med en omfattende rapport om dansk tv’s dækning af sporten.