Idan Artikel 27.05.2010

Små sportsgrene skal på skærmen

Små sportsgrene skal ifølge det nye medieforlig for de elektroniske medier sikres plads på DR. Regeringen vil udrede muligheden for at sikre store sportsbegivenheder på landsdækkende dansk tv.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

De små sportsgrene og handicapidrætten er endnu engang sikret plads i teksten i den medieaftale for perioden 2011-14, som regeringen onsdag indgik sammen med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Ifølge forligsteksten skal DR som led i public servicekontrakten med DR blandt andet fokusere på "at øge sin dækning af smalle idrætsgrene og handicapidræt. Der skal være bredde i dækningen af såvel de smalle idrætsgrene som handicapidræt". De smalle idrætsgrene indgik også i teksten i det forrige medieforlig. Derfor er der mere potentielt sprængstof i en passus i forligsteksten om, at der skal iværksættes et udredningsarbejde mellem idrætsorganisationerne og tv-stationerne, der skal komme med forslag til, hvordan en dansk ordning om tv-transmission af vigtige sportsbegivenheder kan se ud.

Debat om landsholdsfodbold

Der udspandt sig i fjor en hed politisk debat på Christiansborg om adgangen til at følge det danske fodboldlandshold VM-kvalifikationskampe på udebane på landsdækkende tv. 

Oppositionen anført af Socialdemokraterne ønskede at udnytte en mulighed i EU-lovgivningen om at oprette en dansk liste over såkaldt beskyttede sportsbegivenheder, som derefter skal tilbydes danske tv-stationer med stor udbredelse i de danske husstande. Daværende kulturminister Carina Christensen (K) konkluderede dengang, at en sådan liste ikke kunne sikre, at landsdækkende tv-stationer i sidste ende også endte med at have råd til at købe de attraktive rettigheder.

EM til betalingskanal

Det er først og fremmest de kostbare internationale fodboldrettigheder, som kan bringe befolkningens og politikernes sind i kog. Senest har UEFA via et sportsmarketingagentur solgt rettighederne til EM-slutrunden i fodbold i 2012 til betalingskanalen Canal 9, der p.t. har ganske lille dækning i Danmark. 

Umiddelbart forekommer Drillo og Ronaldos bestræbelser på at bremse det danske landshold allerede i kvalifikationen dog at være større trusler mod danske tv-seeres muligheder for at opleve Danmark på tv-skærmen ved EM-slutrunden i 2012 end Canal 9. UEFA stiller i tv-kontrakterne krav til næsten landsdækkende dækning til de vigtigste kampe såsom åbningskamp, finale og det pågældende lands egne kampe. Pt. foregår internt i UEFA en kontroversiel overvejelse om at centralisere rettighederne til alle kvalifikationskampe til EM-slutrunden i 2016 efter samme mønster, som man kender fra Champions League.

Uændret licens

Medieforliget lægger op til uændret licens til DR i forligsperioden – et forhold, der ikke ligefrem øger sandsynligheden for, at DR får økonomi til at melde sig stærkere ind i kampen om de allerstørste sportsrettigheder som OL og VM- og EM-slutrunderne i fodbold i fremtiden. 

En tredje lille detalje fra medieforliget, som på længere sigt kan vise sig interessant for sportsseerne, er et krav om, at DR's arkiver i videst mulige omfang skal gøres tilgængelige for offentligheden. Allerede i dag kan man på DR-tjenesten Bonanza gense gamle højdepunkter fra mindeværdige danske sportspræstationer.