Idan Artikel 25.06.2007

Sportsdebat på vulkaner

Flere af idrætsverdenens absolutte toppolitikere stiller op til debat på den dansk arrangerede Play the Game-konference i Reykjavik til oktober.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

En række af verdens førende idrætspolitikere har meldt sig klar til at konfrontere kritiske idrætsforskere, mediefolk og idrætsledere i debatterne på den dansk arrangerede Play the Game-konference i dagene 27. oktober – 1. november. Play the Game er et dansk initiativ, støttet af Kulturministeriet og de store idrætsorganisationer, men i dagene 27. oktober – 1. november finder den femte udgave af Play the Game-konferencerne sted i Reykjavik, hvor den islandske præsident, Olafur Ragnar Grimsson, åbner konferencen. Play the Game bliver også i 2007 et særdeles aktivt forum, hvor mediefolk, idrætsforskere og idrætsledere over fem dage debatterer brændende aktuelle idrætspolitiske temaer som doping, korruption, ledelse af international idræt, børns rolle i idrætten, nye medier, journalistik samt effekten af megaevents. Play the Game er ikke bare en lang række af interessante oplæg. Det er i lige så høj grad en direkte dialog mellem deltagerne – både formelt og uformelt over de fem intensive konferencedage. Konferencen tilstræber at konfrontere idrættens topledere med deres kritikere fra hele verden, og Play the Game har gennem årene været et vigtigt mødested for forskere og journalister, som via konferencen har dannet værdifulde faglige netværk over grænser. For danske sportsjournalister kan det eksempelvis være utroligt givende at møde dybdeborende udenlandske kolleger, som med fare for liv og lemmer har afdækket korruption og snyd i sportsverdenen i deres hjemlande.

Topfolk fra WADA og IOC

Blandt de højtstående idrætsledere, som har accepteret invitationen til at tale i Reykjavik, er den internationale antidopingorganisation WADA’s afgående præsident Dick Pound. Det canadiske IOC-medlem giver en personlig beretning om de otte år, hvor han har stået i spidsen for verdens antidopingindsats. Han vil sammen med WADA’s generalsekretær, David Howmann, se frem mod WADA-konferencen i Madrid i november, hvor den såkaldte WADA-kodeks, der harmoniserer verdens dopingregler, skal revideres. Sædvanen tro vil de to WADA-topfolk også møde deres kritikere, heriblandt den italienske antidoping-forkæmper, Sandro Donati, og den kritiske danske professor, Verner Møller. Også lederen af Team CSC’s kontroversielle antidopingprogram, lægen Rasmus Damsgaard, taler i Reykjavik. 

Et andet væsentligt tema for årets Play the Game bliver international topsports ledelse. Blandt talerne vil være den tidligere leder af Lillehammers vinter-OL og nuværende formand for IOC’s særdeles vigtige marketing-kommission, nordmanden Gerhard Heiberg. Heiberg vil tale om, hvordan et af verdens notorisk mest korrupte internationale specialforbund, boksesportens AIBA, tilsyneladende er på vej mod nye tider efter flere års hårdt økonomisk pres fra IOC. Governance-delen af konferencen vil også sætte fokus på pengegaloppen i international fodbold, herunder ikke mindst engelsk fodbold, som en række eksperter vil se nærmere på. Blandt talerne bliver blandt andre Carlsbergs danske marketing-chef, Keld Strudahl, og ledende britiske forskere og journalister.

Islandsk natur

Play the Game-programmet og talerlisten med op mod 100 navne opdateres løbende på konferencens hjemmeside. Konferencen er flyttet fra Danmark til Island i 2007 som led i den islandske ungdoms- og idrætsorganisation UMFI’s 100 års jubilæumsfestligheder. Islændingene sætter stor prestige i arrangementet, som foruden det faglige indhold også levner mulighed for at stifte bekendtskab med Islands særegne natur og kultur.