Idan Kommentar 29.06.2017

Sportsinnovation. Buzz-ord eller nyt fænomen?

Alle taler om det, og med indbydelsen til Idan Sports Innovation Day, den 9. oktober i København, gør Idrættens Analyseinstitut og en lang række partnere også noget ved det: Innovation skal kraftigere på dagsordenen i den danske idrætssektor.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Den engelske fodboldstjerne Gary Lineker tog fejl, da han fremsatte sit berømte citat: ”Fodbold er et simpelt spil, hvor 22 spillere løber rundt og sparker til en bold i 90 minutter, en enkelt dommer laver et hav af fejl, og tyskerne altid vinder til sidst”.

Sandheden er snarere, at fodbold i dag et spil, hvor alt er i spil, og hvor ingen aner, hvem der vinder til sidst! Det samme kan man sige om stort set alle andre idrætter.

Fodbolden og mange andre idrætsgrene udvikler sig hastigt med nye udbydere, nye rekvisitter, ny teknologi, nye spilleformer, nye facilitetstyper, nye målgrupper, nye fællesskaber osv. osv.

Det diskuteres ofte, om ord som disruption, innovation osv. bare er buzz-ord og nye måder at italesætte forandringer, der altid har været et vilkår.

Måske i visse tilfælde, men samtidig er det en kendsgerning, at antallet af udbydere, arten af aktiviteter, arbejdsmarkedet, uddannelserne osv. i disse år ændrer sig med større hast end tidligere - også i den danske idrætssektor.

Det er også ganske tydeligt, at der sker en stigende professionalisering af hele sektoren, ligesom nye teknologier og nye tilgange til organisering, formål og indpakning af idrætten betyder, at nye udbydere og metoder hele tiden supplerer eller trænger sig ind på de etablerede aktørers enemærker på snart sagt alle områder inden for idræt, events og hele miljøet i idrætssektoren.

Rapporter og analyser om en idrætssektor i forandring er der allerede skrevet mange af – også fra Idans side.

Idans kartotek bugner af idrætsrelaterede start ups med nye services, produkter eller tilgange til idrætten. Nogle af dem vil få succes, flere vil måske bukke under, men den overordnede tendens er klar: Idrætssektoren er blevet et langt mere dynamisk, livligt og dermed også komplekst sted end tidligere.

Mange forsøger at skabe ny dynamik

Etablerede aktører som idrætsuddannelserne på universiteter og professionshøjskoler forsøger at tilpasse sig med linjer og kurser i innovation og vækst, ligesom idrætsorganisationerne lancerer nye satsninger som Entrepreneurshipmiljøer (DGI), Innovationslabs (DIF) eller e-sportsprojekter drevet af håbet om at skabe ny dynamik - side om side med frygten for at blive overhalet af nye aktører med potentielt eksponentielle vækstrater, hvis man ikke er med på beatet.

De mange nye og gamle innovative aktører giver en fantastisk energi i idrætssektoren i disse år.

Danmark har mange styrkepositioner i forhold til innovation i idrætten: Vi lever i et digitaliseret og velordnet land med en tårnhøj idrætsdeltagelse og en generelt velfungerende idrætssektor. Vi mangler måske fortsat evnen til og troen på, at vi også kan tænke lidt større, lidt skævere, lidt mere på tværs eller med fordel kigge ud over grænserne og måske udnytte vores styrkepositioner til også at bidrage til ny dynamik eller nye erhvervseventyr i andre lande.

Forhåbentlig kan Idan Sports Innovation Day skubbe yderligere til en bevægelse, der allerede er i gang.

Positiv modtagelse

Foreløbig er initiativet til Idan Sports Innovation Day blevet modtaget særdeles positivt af over 20 danske og udenlandske partnere, der alle på forskellig vis vil bidrage på dagen med rådgivning, oplæg, udstillinger, egne pitches, oplevelser eller viden.

Vi ved faktisk ikke helt præcist, hvad dagen vil bringe, men vi ved, at dagen uundgåeligt kommer til at bidrage med aha-oplevelser, nye partnerskaber, nye ideer. Det kan den slet ikke undgå med så mange spændende virksomheder og aktører samlet i Streetmekka i København den 9. oktober.

Med invitationen til Idan Sports Innovation Day i København den 9. oktober forsøger Idan at vise forandringerne og deres potentialer mere tydeligt. Vi har haft held til at engagere og samle et meget bredt udsnit af virksomheder, enkeltpersoner, organisationer og uddannelsesinstitutioner omkring initiativet.

Det er på tide, der kommer mere struktureret fokus på innovation i idrætten. Forhåbentlig kan Idan Sports Innovation Day bringe et bredt udsnit af investorer, interessenter og beslutningstagere fra idrætssektoren sammen på en inspirerende og givtig dag.

Læs mere

 
 
Læs artiklen om Idan Sports Innovation Day 
Idan Sports Innovation Days særlige hjemmeside med tilmelding.