Storbybørn kræver særligt fokus
Færre børn går til idræt i storbyområderne. Der er især grund til at rette mere fokus på pigerne, herunder dem med anden etnisk baggrund, viser en ny rapport udgivet af Idan.
Der går skarpe skel ned gennem dansk idræt, når det gælder danske børns idrætsdeltagelse. Børn i storbyområder er markant mindre idrætsaktive end deres jævnaldrende, og kløften vokser med børnenes alder. Ikke mindst de store piger med anden etnisk baggrund udgør en særlige risikogruppe, når det gælder inaktivitet. Det viser en ny rapport, ’Kommunale forskelle på børns idrætsdeltagelse’, der går bag om resultaterne fra fire tidligere undersøgelser af børns idrætsdeltagelse i kommunerne Fredericia, København, Rudersdal og Albertslund, og som omtales i Idans seneste nyhedsbrev. Rapporten er udarbejdet af Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved SDU for Idrættens Analyseinstitut. Forfatterne Gert Nielsen og Bjarne Ibsen analyserer her de meget store regionale og kønsmæssige forskelle i idrætsdeltagelsen. Mens 84,5 procent af pigerne i 5. klasse eksempelvis er medlem af en idrætsforening i Fredericia, drejer det sig om blot 53 procent i København Kommune. Samtidig vokser forskellene mellem storby og provinsby med børnenes alder. I 9. klasse er blot 30 procent af pigerne stadig foreningsaktive i hovedstaden, mens 70 procent af pigerne i Fredericia holder fast i idrætsforeningen.
Frafald er ikke uundgåeligt
Men frafaldet er ikke uomgængeligt. Overordnet peger rapportens analyser på, at børnenes klassetrin, deres bopælskommune, faderens idrætsdeltagelse og kønnet har størst indvirkning på børn og unges idrætsdeltagelse i nævnte rækkefølge.
Andre væsentlige faktorer er moderens idrætsdeltagelse, den etniske herkomst, familieforhold og forældrenes tilknytning til arbejdsmarkedet. ”Analysen viser, at frafaldet fra idrætten ikke er så uomgængeligt, som mange har været tilbøjelige til at tro. Hvis der er muligheder for at dyrke den idræt, som de unge foretrækker, og der er et støttende miljø, især hos forældrene og nærmeste venner, så kan frafaldet reduceres betydeligt,” vurderer Bjarne Ibsen.
Indvandrerpiger i risikozonen
Bjarne Ibsen mener derfor, at man politisk bør arbejde mere målrettet i forhold til de grupper, som rapporten viser er mindre aktive.
Her peger rapporten som nævnt på, at man bør sætte særligt fokus på storbypiger, herunder især piger med indvandrerbaggrund.Begge grupper er mindre aktive end deres jævnaldrende, og forskellene øges med pigernes alder.