Idan Artikel 03.07.2020

Studie: Flere influenzadødsfald når sportsklubber kommer til ny by

Mens en række danske politikere presser på for at lukke flere fodboldfans ind på de danske stadions til efteråret, maner en amerikansk forsker til forsigtighed efter at have undersøgt, hvordan influenza-dødeligheden er steget i byer i USA i tiden efter, at de er blevet hjemsted for en professionel sportsklub.

Nøgleord: Corona

”Set ud fra et folkesundhedsperspektiv vil det formentlig være en forfærdelig ide at lade fans komme tilbage på stadion og overvære kampe.”

Så skarpt formulerer en af verdens førende økonomer og professor Brad Humphreys fra West Virginia University i USA sig om muligheden for at genåbne stadions, før der er en vaccine mod COVID-19. Det gør han efter at have gennemført et studie af, hvor meget influenzadødeligheden er steget i amerikanske byer i tiden efter, at de er blevet hjemsted for et professionelt hold inden for amerikansk fodbold, basketball, ishockey eller baseball.

Studiet ’Professional Sporting Events Increase Seasonal Influenza Mortality in US Cities’, som endnu ikke har gennemgået peer review, er lavet for at kunne rådgive myndigheder og sportsklubber om, hvornår det er sikkert at genåbne stadions efter coronanedlukningen. Af gode grunde er det endnu ikke muligt at undersøge, hvordan coronavirus spreder sig ved sportsbegivenheder, og derfor er studiet baseret på mange års ugentlige data om influenzadødelighed fra det amerikanske Center for Disease Control and Prevention.

Disse data er blevet brugt til undersøge, hvad der skete med influenzadødeligheden i alle de amerikanske byer, som i perioden fra 1962 til 2016 blev nyt hjemsted for et professionelt sportshold. Den situation er valgt, fordi det er den, som mest ligner en situation, hvor man genåbner sportsklubber og deres stadions efter, at de har været lukket ned i en længere periode på grund af coronavirus.

Lokal dødelighed steg med 4 - 24 pct.

Undersøgelsen viser, at den lokale dødelighed for influenza steg med mellem 4 og 24 pct., når en ny sportsklub begyndte at lave store sportsbegivenheder i en by. Dødeligheden steg både i det første år og de efterfølgende sæsoner og gjaldt alle aldersgrupper.

”Vi taler ikke bare om, at en eller to flere dør. Det er tættere på 30 eller 40 ekstra dødsfald fra influenza på en influenzasæson. Hvis vi omsætter det til en virus som COVID-19 med større dødelighed, taler vi altså om muligheden for hundredevis af ekstra dødsfald på grund af disse sportsbegivenheder,” siger Brad Humphreys i en pressemeddelelse fra West Virginia University.

Undersøgelsen viste i øvrigt også, at dødeligheden fra influenza faldt i de perioder, hvor for eksempel en strejke førte til en langvarig pause i en sportsturnering.

Stor politisk uenighed i Danmark om at åbne stadions i efteråret

Det amerikanske studie etablerer en sammenhæng mellem sportsbegivenheder og smittespredning af virussygdomme som influenza og COVID-19, men tager i sit undersøgelsesdesign ikke højde for effekten af regler på stadion, som skal nedbringe risikoen for smittespredning.

Diskussionen om, hvem der skal lave sådanne regler, og tilliden til, at de bliver overholdt, er topaktuel i Danmark i disse dage, hvor et politisk flertal uden om regeringen vil fjerne restriktionerne omkring antallet af tilskuere på stadions og gøre det muligt for klubberne selv at bestemme, hvor mange tilskuere de vil lukke ind i næste sæson.

Det er regeringen skeptisk overfor, og forleden blev der pustet yderligere til uenigheden, da pokalfinalen i fodbold mellem SønderjyskE og AaB blev afbrudt i næsten et kvarter, fordi en gruppe AaB-fans ikke ville rette sig efter de regler på stadion, som skal beskytte mod spredning af coronavirus.

Efter kampen sagde kulturminister Joy Mogensen, at det er brandærgerligt, at en del af tilskuerne ikke forstod, at reglerne er der for at passe på alle.

”Det er også derfor, at vi i regeringen netop ikke bare vil give los. Vi er nødt til at følge den her virus og først gøre nye ting, når vi ved, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt,” siger hun til dr.dk.

De Radikales idrætsordfører, Jens Rohde, mener derimod, at man godt kan vise klubberne tillid og stole på, at de kan håndtere opgaven.

”Det kan ikke nytte noget, at vi går rundt og siger, at smitte ikke må ske. Det afgørende er, at vi kan smitteopspore og isolere, hvis det opstår. Klubberne har erfaring og fysisk og teknologisk infrastruktur til at håndtere store menneskemængder. De har planer for, hvad der skal gøres,” siger Jens Rohde til dr.dk.

Regeringen har i øvrigt netop udstedt en bekendtgørelse, som gør det muligt at spille denne superligasæson færdig med flere end 500 tilskuere på stadion. Ifølge bekendtgørelsen må der maksimalt være 500 tilskuere i hver sektion, afstandskravet sænkes til en meter, og klubberne skal sikre sig kontaktinformationer på alle tilskuere, så det er nemt at informere om eventuel smitte med coronavirus og understøtte smitteopsporing. Det er i sidste ende Rigspolitiet og sundhedsmyndighederne, som afgør, hvor mange tilskuere der må være på et stadion.

Læs mere

Download undersøgelsen ’Professional Sporting Events Increase Seasonal Influenza Mortality in US Cities