Idan Artikel 17.09.2015

Styringsmodeller påvirker udnyttelsen af idrætsfaciliteter

Resultatstyring, der belønner et højt aktivitetsniveau, kan øge udnyttelsesgraden i selvejende idrætsfaciliteter, viser en ph.d.-afhandling fra Syddansk Universitet.

Skrevet af: Ditte Toft

Ønsker en kommune at optimere udnyttelsen af sine selvejende idrætsfaciliteter, kan der være hjælp at hente i valget af styringsmodel, viser en ny ph.d.-afhandling fra Evald Bundgaard Iversen fra Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) ved Syddansk Universitet.

Afhandlingen har sammenlignet udnyttelsen i selvejende idrætsfaciliteter ved brug af to forskellige offentlige styringsmodeller. Resultaterne viser, at med en styringsmodel baseret på New Public Management, hvor tilskuddet til faciliteten afhænger af aktivitetsniveauet, ser udnyttelsen også ud til at stige i faciliteten.

Konkret viste undersøgelsen i faciliteterne en stigning i udnyttelse på knap 8 pct. fra 2012 til 2014 . Det samme skete ikke i faciliteterne med en såkaldt budgetstyringsmodel, hvor tilskuddet ikke er afhængigt af udnyttelse og aktivitet.

Undersøgelsen viste, at faciliteterne med tilskudsregulering var bedre til at tage initiativ til at igangsætte nye aktiviteter, som ofte skete i samarbejde med de lokale idrætsforeninger med tilknytning til faciliteten.

Større faciliteter har bedre forretningsgrundlag

Afhandlingen viser også, at idrætsfaciliteternes størrelse har betydning for mulighederne for at øge udnyttelsen.

De store idrætsfaciliteter har bedre muligheder for at agere strategisk, fordi de har flere forretningsmuligheder alene i kraft af deres størrelse. Samtidig har de store faciliteter – også qua deres størrelse – mere professionelle ledelser og bestyrelser, der ligeledes kan medvirke til i større grad at skabe aktivitet og dermed bedre udnyttelse.

På baggrund af dette anbefaler afhandlingen, at kommuner med fordel kan differentiere tilskud til idrætsfaciliteter i forhold til deres størrelse, da de alene i kraft af en større størrelse har bedre forretningsmuligheder.

Ph.d.-afhandlingen blev forsvaret af Evald Bundgaard Iversen den 4. september 2015 på Syddansk Universitet i Odense. Afhandlingen er lavet i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune. Evald Bundgaard Iversen fortsætter arbejdet med idrætsfaciliteter i forbindelse med det store forsknings- og formidlingsprojekt ’Idrætsfaciliteter for fremtiden’, som CISC gennemfører i samarbejde med Idan.

Læs mere

 
 

Download Evald Bundgaard Iversens ph.d.-afhandling ’Public Management of Private Non-Profit Sports Halls’

Læs Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfunds nyhed om afhandlingen

Læs mere om det store forskningsprojekt om idrætsfaciliteter ’Idrætsfaciliteter for fremtiden