Idan Artikel 04.10.2014

Superligaens lejeaftaler til debat

Kommunernes udlejning af stadionanlæg til superligaklubberne kommer til debat ved to lejligheder i oktober og november.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Danske Sportsfaciliteters Brancheforening indbyder til et seminar om lejevilkårene på kommunale stadionanlæg for danske superligaligaklubber ved et dialogmøde på Odense Idrætspark, den 9. oktober, klokken 09:00-13:00.

Baggrunden for dialogmødet, som henvender sig til såvel klubber som kommuner er aktuelle sager som Viborg Kommunes overdragelse af navnerettighederne til Viborg Stadion til den lokale fodboldklub samt den rapport ’Stadionleje i Danmark’, som Idrættens Analyseinstitut offentliggjorde i august.

”Målet må være, at leje­aftalerne er så transparen­te som muligt”, siger Niels Bækgård.

Han er formand for den nye bran­cheforening, som har taget initiativet til dialogmødet. Programmet for dialogmødet indeholder såvel en juridisk vurdering af samspillet mellem kommuner, klubber og faciliteter som en gennemgang af rapporten, før brancheforeningen lægger op til dialog om udfordringerne:

Program:

09:00: Ankomst

09.30: Kommuner, stadioner og idrætsklubber – om de juridiske rammer for hvor dan de tre størrelser kan blandes sammen v. Karsten Naundrup Olesen.

Karsten Naundrup Olesen er professor på Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet, og arbejder bl.a. med kommuners muligheder for at engagere sig i idrætslivet, herunder ikke mindst i den professionelle sport. 

10.30: Superligaklubbernes stadionlejeforhold - et broget billede v. Rasmus K. Storm og Søren Bang, Idrættens Analyseinstitut

Der er store forskelle i de stadionlejeaftaler, som landets kommuner indgår med lokale superligaklubber, selv om Konkurrencestyrelsen lægger op til en vis strømlining. Det mindsker gennemsigtigheden på området, konkluderer et nyt notat fra Idrættens Analyseinstitut.

11.30: Erfaringsudveksling og dialog

12.30: Frokost

13.00: Afslutning

Det koster 499,- kr. inkl. frokost at deltage i arrangementet. Tilmelding via www.sportsfaciliteter.dk

Hvordan fylder man stadion?

Idrættens Analyseinstitut tager det spegede forhold mellem kommuner, klubber og faciliteter op igen i to sessioner med temaet ’Idrættens største arenaer. Får vi nok ud af dem?’. Sessionerne afholdes I forbindelse med instituttets store konference ’Idrættens største udfordringer IV’, i Vejen Idrætscenter, den 24.-26. november.

Foruden en gennemgang af stadionlejenotatet vil Idan i to sessioner den 26. november se på, hvordan kommunerne kan få et bedre udbytte af deres investeringer i de store stadionanlæg, lige som sessionerne vil have nogle meget spændende case-historier på fodboldklubber, der rent faktisk formår at fylde deres stadionanlæg og gå i en aktiv dialog med deres opland.

Blandt andet kan man høre, hvordan Hammarby fra den næstbedste svenske fodboldrække, Allsvenskan, og Aalesunds FK fra den norske Tippeliga på forskellig vis har formået at skabe en belægningsgrad og et lokalt ejerskab for deres stadions og fodboldklubber, som danske klubber og kommunale stadionejere ofte kun kan drømme om.

Læs mere om konferencen ’Idrættens største udfordringer IV’ her.