Idan Artikel 15.11.2005

Svenskere i bevægelse

Den årlige undersøgelse af svenskernes motionsvaner afslører mange ligheder - og store forskelle - mellem svenskere og danskere.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Selv om man skal være varsom med direkte at sammenligne de seneste danske og svenske undersøgelser af befolkningens motionsvaner, afslører en sammenligning af AKF’s tal om danskernes kultur- og fritidsvaner og de netop udkomne tal fra Sveriges Riksidrottsförbund en række markante ligheder og forskelle mellem danskere og svenskere.

I begge lande er vandreture klart den største motionsaktivitet, og billedet på de følgende pladser med jogging, gymnastik/workout, styrketræning, svømning og cykelture er også ganske ensartet.

I begge lande er fodbold også den klart største konkurrence-idrætsgren, men derefter skiller vandene. De andre store konkurrenceidrætsgrene i Sverige er golf, floorball og atletik, mens konkurrencelystne danskere mere er til håndbold og badminton. Der er dog forskelle i definitionerne, som gør det svært helt at sammenligne idrætsudøvelsen i de to lande.

Som danskerne er svenskerne store foreningsmennesker. 46,7 pct. af svenskerne har medlemskort til en idrætsforening. Blandt de 7-14-årige er 72,2 pct. aktive i en idrætsforening, mens det tilsvarende tal for de 7-15-årige i Danmark er 67 pct. I det hele taget er specielt de yngre svenskere mere foreningsaktive end danskerne.

Styrketræning vokser

 Mere sammenligneligt er naturligvis udviklingen internt i Sverige. Her kan man blandt andet studere tilslutningen til de forskellige motionsaktiviteter i 2004 sammenlignet med 1998. Den helt store tilgang i forhold til 1998 har styrketræning oplevet med en fremgang på 68,6 pct., mens også skøjteløb, golf, basketball, bordtennis, bowling, badminton, basketball, snowboard og alpint skiløb oplever tocifrede vækstrater. Styrketræning er efter vandreture vokset til at være den største motionsaktivitet i Sverige.

Den store taber i kampen om de friske svenskere er inline rulleskøjterne, som har tabt 51,2 pct. af udøverne. Det er heller ikke længere så sjovt for hr. og fru Jönsson at dyrke aktiviteter som cykling, orienteringsløb, sejlsport og tennis, som det var engang, ifølge de friske tal.

Læs mere

 
 

Læs AKF's undersøgelse af danskernes kultur- og fritidsaktiviteter 2004 herLæs Riksidrottsförbundets undersøgelser af svenskernes motionsvaner her