Idan Artikel 02.04.2007

Sverige ændrer spillelovgivning

Den svenske regering vil ændre spillelovgivningen inden den kommende sommer under pres fra EU. Ulovlig annoncering for spil eskalerer herhjemme.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Den svenske spillelovgivning var til stor overraskelse for mange i branchen ikke med i posen, da EU-Kommissionen onsdag sendte såkaldte begrundede udtalelser til Danmark, Finland og Ungarn med krav om en ændring af disse landes lovgivning, hvis ikke monopolet på sportsspil skal udfordres ved EF-Domstolen.

Torsdag kom måske forklaringen på Sveriges frisag i første omgang, da statssekretær Per Jansson til nyhedsbureauet TT oplyste, at Sverige vil ændre sin spillelovgivning inden sommerferien. Vælger Sverige under indtryk af EU-lovgivningen at ændre sit monopol på sportsspil, vil det lægge et ganske betydeligt pres på Danske Spils monopol og den danske regerings meget afvisende holdning over for EU-Kommissionens udfordring af monopolet.

Mens den danske regering foreløbig afventer, ser det ud til, at den svenske regering har besluttet at ændre monopollovgivningen.

Monopolet væk om kort tid?

 ”Vi kommer med et forslag, som skal forene kravene mellem sociale hensyn og EU’s lovgivning om fri bevægelig for serviceydelser inden for EU,” siger Per Jansson, som af den borgerlige svenske finansminister Anders Borg er pålagt opgaven at udarbejde et lovforslag, som kan ændre Svenska Spels monopol på spil.

Den svenske regering gik til valg på en liberalisering af spillelovgivningen, men siden har regeringspartierne internt været uenige.

Ulovlig annoncering vokser herhjemme

 Herhjemme betyder regeringens foreløbige afvisning af at ændre spillelovgivningen, at den ulovlige annoncering for udenlandske spilleselskaber fortsætter indtil videre, mens de nationale domstole afventer procedurerne i EU. Således kan de udenlandske spilleselskaber relativt uantastet fortsætte med at erobre markedsandele i Danmark, hvor monopollovgivningen ellers skulle beskytte Danske Spil og hensynet til spillernes sociale sikkerhed.

Siden seneste ændring af spillelovgivningen i 2003 har Spillemyndigheden foretaget i alt 70 politianmeldelser af ulovlig annoncering, men den største af sagerne mod B.T., Ekstra Bladet og Jubii er foreløbig suspenderet ved byretten i København. Spillemyndigheden fortsætter dog med at opgøre den ulovlige annoncering, og ender det danske spillemonopol med at ’overleve’ en kommende sag ved EF-domstolen, kan B.T. ifølge med det nuværende niveau for ulovlig annoncering for udenlandske spilleselskaber risikere en regning på måske over 100 mio. kr.

Ifølge konsulent Morten Rønde fra Spillemyndigheden bragte danske printmedier i 2006 ulovlige spilleannoncer for 152 mio. kr. i listepriser med B.T. som den helt store vinder i kampen om de udenlandske aktørers gunst med en omsætning på 62 mio. kr. i listepriser. Beløbet opgjort af Gallup Adfacts omfatter ikke online- og tv-annoncering. Året forinden udgjorde den ulovlige annoncering i danske medier til sammenligning 57,2 mio. kr.

I 2005-2006 udarbejdede den svenske skatteekspert og tidligere kammerretspræsident Jan Francke en udredning for den tidligere svenske regering om den svenske spillelovgivning i forhold til EU-retten. Udredningen konkluderede, at Sverige ville få store vanskeligheder, hvis det kom til en sag ved EF-domstolen, og nu ser det altså ud som om, den svenske regering vælger at tilpasse lovgivningen.

Læs mere

 
 

Læs nyhed om EU's begrundede udtalelse mod det danske spillemonopol. Klik her.

Læs Jan Franckes officielle udredning om den svenske spillelovgivning fra 2006 her.