Idan Artikel 06.11.2008

Tålmodighed en dyd for idrætsiværksætter

En undervands spinningcykel er ikke nem at introducere for en fritidsvirksomhed på to mand. Men når den rette reference kommer, tror H20spin, at deres ’vandcykel' bliver et udbredt fænomen i danske svømmehaller.

Skrevet af: Martin Hedal

To værktøjsmagere satte sig for at bygge en spinningcykel til brug under vand, da de mente, at de modeller, der fandtes på markedet for et par år siden, kunne forbedres. Det blev til den lille hobbyvirksomhed H20spin, som efter en udviklingsperiode i dag koncentrerer sig en del om salgsarbejdet.

H20spin består af Karsten Kaagaard, som også er idrætspædagog, og Lasse Hansen, der også er produktionsplanlægger. De har begge fuldtidsjobs, men ønsker en dag at kunne hellige sig iværksættertilværelsen 100%. Det kræver dog i første omgang et gennembrud, og det kan være svært som nystartet virksomhed:

”Vi har svært ved at komme ind på markedet. Måske fordi vi er så små, som vi er. Vi har jo ikke Intersport bag os. Og så fokuserer kunderne ekstremt meget på prisen. Og når vi skal konkurrere mod en italiener for eksempel, så har vi svært ved at konkurrere på prisen,” forklarer Lasse Hansen.

Han har dog kunnet mærke en fremgang på det seneste på tilbudssiden:

”Efter sommerferien er der måske en to-tre tilbud hver uge. Så der sker altså noget, men det tager lang tid. Hjemmemarkedet er godt nok sejt.

På vej i Norge og Tyskland

H20spin satser dog ikke kun på det danske marked. Svømmehallernes kommunale forankring har den lille virksomhed oplevet som en stopklods mange gange, hvor en beslutning om indkøb af undervandscykler strandede i et kommunalt udvalg. Det oplever H20Spin ikke i samme grad i Norge, som er et nyt satsningsområde:

”I Norge ser det ud til, at det er nemmere end i danske kommuner. Eller også har de bare flere penge,” siger Lasse Hansen.

Også Tyskland er så småt på vej, og Lasse Hansen håber, at udlandet vil få øjnene op for fordelene i den danske cykel frem for de udenlandske konkurrenters:

”Konkurrenterne er italienere og tyskere. Der er også et par spaniere, der producerer, men de kan ikke tilnærmelsesvis det, vores cykel kan justeringsmæssigt. Men det er nyt i Danmark. Norden er ikke så langt fremme som spanierne og italienere med vandsport på den måde."

Tålmodighed

Samtidig er det en stor udfordring for H20spin, at de kun er to til at trække læsset – og så oven i købet i deres fritid. Tålmodighed er derfor en dyd for en virksomhed af den størrelse, der ikke kan investere mange tusinde kroner i markedsføring og medarbejdere:

”Det er svært, når vi kun er to. Vi skal være nogle flere, hvis vi skal kunne servicere folk. Nu har vi prøvet det her i halvandet år. Vi er også nødt til at erkende, at det tager tid. Det tager virkelig lang tid, og man bruger rigtig meget energi på bare lige at få det ud til folk.”

De to iværksættere er også nødt til at holde fast i deres forretningsmodel af økonomiske årsager:

”Vi skal jo også have nogle penge i kassen for at blive ved, for hvis vi bare kunne ofre rigtig mange penge på det, så kunne vi godt leje en masse cykler ud og få nogle penge ind den vej,” mener Lasse Hansen.

Mangler et par gode referencer

H20spin har solgt 11 cykler indtil videre, men mangler som mange nye virksomheder en rigtig god case at kunne præsentere til potentielle kunder:

”Jeg tror, at den største barriere er at være heldig og få cyklen ud i to eller tre svømmehaller, der så er vilde med den, og hvor de samtidig måske laver penge på den. Eller kunne jeg skrive på hjemmesiden, at Michael Laudrup havde købt 20 cykler til Spartak Moskva, så skulle du bare se,” siger Lasse Hansen.

I bestræbelserne på at nå et stykke af vejen kunne Lasse Hansen dog nogle gange bruge en større salgskompetence i tomandsfirmaet:

”Vi savner nok noget mere salgsminded. Jeg tror, at det ville være godt at have en tredje person inde, som kunne få det lidt mere ud over stepperne,” forklarer han.

Optimisme

Trods den stille opstart er Lasse Hansen dog optimistisk i forhold til fremtiden. En spinningcykel i vand er noget, danskerne skal vænne sig til, men han oplever også, at mange sagtens kan se fordelene i den type spinning: træning af flere kropsdele end klassisk spinning, konstant nedkøling af kroppen og skånsom genoptræning eksempelvis.

Produktionen foregår lokalt i Midtjylland via værktøjsmagernes faglige netværk, og det giver noget fleksibilitet og et kvalitetsstempel, oplever Lasse Hansen:

”I Norge og Sverige går de for eksempel op i, at det er danskproduceret i forhold til, at det ikke er noget, der bliver købt hjem fra Kina. Og de går også op i, at det ikke er noget, der kommer hjem fra Italien eller Spanien.”

Så selv om H20spin er startet langsomt op i udlandet, har de også en god fornemmelse der. Det er dog ikke målet, at H20spin skal være en kæmpe vækstvirksomhed med kontorer i hele verden - snarere en lokal udviklingsvirksomhed:

”Det skal ikke være et kæmpe foretagende. Jeg synes faktisk, at det mest spændende er at finde på - selve udviklingsprocessen,” understreger Lasse Hansen.