Idan Artikel 21.08.2006

Topnavne drøfter spillekrig

Nogle af Europas absolut førende eksperter i spillemarkedet er med på konferencen om spillemarkedet den 3. oktober med Idan som medarrangør.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Flere af Europas absolut førende eksperter i det for tiden så turbulente spillemarked deltager i konferencen ’Den store nordiske spillekrig’ i DGI-Byen i København den 3. oktober med Idan som medarrangør.

Udviklingen på spillemarkedet er ekstremt vigtig for idrættens organisationer og en lang række andre almennyttige organisationer, idet en meget stor del af finansieringen af idrætten i Norden hidrører fra overskuddet fra de nationale spilleselskaber.

Men de statslige monopoler er under konstant politisk, juridisk og forretningsmæssigt pres fra private bookmakere, og fra mange sider stilles der spørgsmål ved holdbarheden af den traditionelle nordiske model.

Formålet med spilleseminaret i København er at give beløbsmodtagere, politikere og medier muligheden for at få en dybere indsigt i problematikkerne på det komplicerede milliardmarked.

De tre arrangører, Nordisk Journalistcenter, Play the Game og Idan, bestræber sig på at sammensætte et så alsidigt program som muligt. Deltagerne i konferencen kan deltage i debatten og få input til at drage deres egne konklusioner om de bedste strategier på spilleområdet, hvor der er tendenser til faldende markedsandele og overskud til spillemonopolerne i Norden.

Vi har den glæde at flere særdeles prominente navne har givet tilsagn om at holde oplæg og deltage i debatten i København.

Kontroversiel debat

 Direktør Tjeerd Veenstra fra det statslige hollandske spilleselskab, De Lotto, er som formand for den juridiske arbejdsgruppe i European Lotteries direkte involveret i monopolernes daglige kampe med de private bookmakere. Han stiller op i debat med direktør Norbert Teufelberger en af Europas mest progressive private spillevirksomheder Bwin, der med hovedsæde i Østrig konkurrerer benhårdt med de nationale monopoler overalt i Europa. Der er tale om en kontroversiel direkte debat, som ledelserne i de nordiske spillemonopoler ikke har ønsket at deltage i.

Bwin går til nye længder med brug af teknologi og underholdningstilbud som en del af spilletilbuddet, lige som Bwin investerer trecifrede millionbeløb i at sponsorere tusindvis af amatørhold og flere kendte europæiske fodboldklubber.

På den juridiske side får konferencen i København besøg af forskningsleder Marin Sychold fra Swiss Institute of Comparative Law, der sidste år vandt EU-Kommissionens udbud om en gennemgribende undersøgelse af situationen på de 25 spillemarkeder i EU-landene. Sychold er dermed en af førende eksperter i den politiske og juridiske situation på spillemarkederne i Europa.

På den juridiske side suppleres Martin Sychold af den tidligere kammerrätspræsident Jan Francke fra Sverige, der i fjor i opdrag af den svenske regering udarbejdede en betænkning om det svenske spillemonopols holdbarhed i forhold til EU-retten. Det er ingen hemmelighed, at regeringen ikke helt fik de konklusioner, den havde håbet på...

Konferencen kommer også rundt om mediernes rolle i spillekrigen, lige som programmet belyser historiske sammenhænge og problemerne med aftalt spil i sport.

Konferencen henvender sig især til nordiske journalister, politikere, forskere, beløbsmodtagere, spilleselskaber, idrætsorganisationer og medier med interesse for pengestrømmene fra de nordiske spillemarkeder.