Idan Artikel 17.08.2011

Transparency International foreslår FIFA-reformer

Transparency International giver i en ny rapport konkrete anbefalinger til, hvordan FIFA kan opbygge sin troværdighed efter de seneste korruptionsskandaler.

Efter diskrete møder med det internationale fodboldforbund FIFA offentliggjorde den internationale antikorruptionsorganisation Transparency International (TI) tirsdag en række konkrete forslag til, hvordan FIFA med reformer igen kan styrke sin troværdighed efter de seneste korruptionsskandaler. I rapporten ’Safe hands – building integrity and transparency at FIFA’ anbefaler TI bl.a., at FIFA skaber en bredt sammensat interessentgruppe, der skal føre tilsyn med FIFA, at FIFA igangsætter en uafhængig undersøgelse af fortidens korruptionsskandaler, og at forbundet vedtager en nul-tolerancepolitik over for bestikkelse. Ifølge TI skal FIFA fra toppen af organisationen sende utvetydige signaler til alle, der er involveret i fodbolden, om at korruption er uacceptabelt. Men samtidig er der behov for fundamentale reformer i FIFA, vurderer TI.

Opgør med fortiden

Anbefalingerne er et direkte svar på de seneste skandaler i FIFA, der kulminerede med beskyldninger om bestikkelse op til præsidentvalget i FIFA i juni. 

FIFA har siden lovet ændringer, men TI tvivler på, at FIFA og de 208 medlemsorganisationer selv kan garantere de nødvendige reformer, når man ikke står formelt til ansvar for andre end sig selv. ”FIFA siger, at det ønsker reformer, men efterfølgende bestikkelsesskandaler har efterladt den offentlige troværdighed lavere end nogensinde. At arbejde med en tilsynsgruppe – og tage mod dens anbefalinger, give den adgang og lade den deltage i undersøgelser – vil vise, om der kommer reelle ændringer. Processen skal starte nu,” siger Sylvia Schenk, seniorrådgiver på sportsområdet for TI i en pressemeddelelse.

Bredt sammensat interessentgruppe

En hjørnesten i anbefalingerne fra TI er skabelsen af en interessentgruppe sammensat af en bred vifte af fodboldens interessenter – fra nationale og kontinentale forbund til klubber, sponsorer, regeringer og civilsamfundet. 

Interessentgruppen skal i samarbejde med FIFA udvikle nye antibestikkelses- og antikorruptionsforanstaltninger. I den forbindelse tilbyder TI sin assistance med at etablere og hjælpe gruppen på vej. Derudover anbefaler TI, at FIFA beder om får gennemført en uafhængig undersøgelse, der skal udrede de mange korruptionsanklager fra fortiden. Samtidig skal FIFA indføre større gennemsigtighed og ansvarlighed i sine nuværende beslutningsprocesser. ”Selvom standarder for regnskaber og afrapportering er blevet implementeret i de seneste år og dermed skaber større gennemsigtighed i administrationen, giver de folk, der styrer verdensfodbolden, stadig det indtryk, at de fungerer som ’de gamle mænds netværk’. Med kun tre præsidenter siden 1961 og med den nuværende præsident i sin fjerde periode, lever FIFA ikke op til de standarder for rotation i topposter, som er i forretningsverdenen og i andre store organisationer,” skriver TI i anbefalingerne til toppen af organisationen. Ifølge TI bør FIFA også udvikle et program, der tydeligt beskriver værdier, politikker og procedurer, der skal forhindre, at der forekommer bestikkelse i forbindelse med nogen af organisationens aktiviteter. Det inkluderer samtidig en gennemgang af organisations etiske kodeks. ”Dette kodeks for adfærd eller etik må grundfæste de principper og politikker, som alle i organisationen er forpligtede til at leve op til. FIFA bør erklære, at man ønsker at personificere høje standarder for integritet og håndhæve en nul-tolerancetilgang til bestikkelse i enhver form. Kodekset skal være klar, detaljeret og utvetydig, og lukke alle potentielle smuthuller, udelukkelser og muligheder for misfortolkninger, og det skal være understøttet af intern kontrol og metoder til at håndhæve den,” anbefaler TI. Samtidig bør FIFA have særligt fokus på ’højrisikoområder’ som tildelingen af værtskabet til VM, tv- og sponsorkontrakter og økonomisk støtte til medlemsforbund, hvor der er større risiko for bestikkelse.

Potentielt et godt redskab

Play the Games internationale chef, Jens Sejer Andersen, vurderer, at forslagene fra TI kan hjælpe reformer på vej i FIFA. 

”Hvis FIFA tager det seriøst, kan forslaget fra Transparency International blive et fremragende redskab i de nødvendige reformprocesser. Dets anbefalinger er specifikke og konkrete, men de giver stadig plads til, at FIFA’s interne kræfter kan spille en rolle i at skabe fremtiden og dermed respektere balancen mellem krav fra verden udenfor og sportens autonomi,” siger Jens Sejer Andersen og fortsætter: ”På en velovervejet måde dækker dokumentet de vigtigste problemstillinger, som også Play the Game har sat fokus på: Behovet for uafhængig kontrol af korruptionssagerne i de seneste 10-15 år, behovet for involvering af eksterne interessenter i reformprocessen og behovet for et eftersyn af hele den politiske struktur i FIFA. Det giver FIFA en stor mulighed for at føre debatten videre og udvikle et mere åbent og troværdigt fodboldsamfund.”

FIFA anerkender tiltag

Få timer efter offentliggørelsen af anbefalinger udsendte FIFA en pressemeddelelse, hvori FIFA-præsident Sepp Blatter siger, at der er kontakt med TI, og i øvrigt anerkender rapporten: 

”FIFA-præsidenten, som hilser kontakten med TI velkommen og anerkender deres input, insisterer på, at særligt efter FIFAs kongres den 1. juni 2011forpligter FIFA til at arbejde med at forbedre sin organisation med stærkt fokus på øget gennemsigtighed og nul-tolerance mod al form for korruption,” lyder det i pressemeddelelsen. De kommende måneder vil vise, i hvor høj grad FIFA vil tage TI’s anbefalinger til sig og omforme dem til praksis. De første skridt er taget med møder mellem Sepp Blatter og TI’s seniorrådgiver på sportsområdet, Sylvia Schenk. Sidstnævnte fortæller til nyhedsbureauet AP, at der har været en åben dialog mellem de to, og at FIFA har ’åbnet sine bøger’ for eksperter i TI.

Du kan tage del i debatten om reformer i sportsverdenen på den internationale Play the Game-konference. Konferencen finder sted den 3.-6. oktober 2011 i Køln. Førende eksperter og nøgleinteressenter vil mødes til en dag, hvor ’Change in sport’ vil blive diskuteret. Læs mere på Play the Games hjemmeside.

Læs mere