Idan Artikel 22.11.2022

Turismeomsætning på 49,5 mio. kr. gør ikke landsstævnet til en god forretning

DGI og Svendborg glæder sig over en analyse, der viser, at DGI's landsstævne skabte en turismeomsætning på 49,5 mio. kr. Men analysen kan ikke bruges som redskab til at afgøre, om landsstævnet var en god forretning for lokalområdet, siger senioranalytiker fra Idrættens Analyseinstitut.

49,5 mio. kr. Det er den omsætning, som blev skabt af turister i forbindelse med DGI's Landsstævne i Svendborg i juli 2022, skriver analysebureauet Wilke i en effektanalyse lavet for Svendborg Kommune. Men tallet siger ikke noget som helst om, hvorvidt landsstævnet har været en god forretning for lokalområdet eller ej, påpeger Christian Gjersing Nielsen, der er senioranalytiker ved Idrættens Analyseinstitut (Idan) og ph.d.-studerende ved Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi ved Syddansk Universitet.

Ifølge Wilkes analyse omsatte deltagere, tilskuere, gæster, frivillige og andre, der var til Landsstævne i alt for 49,5 mio. kr. – et tal, der også kaldes turismeomsætningen. I gennemsnit brugte en deltager 339 kr. om dagen, mens en tilskuer brugte 485 kr. om dagen.

Det er et resultat, som projektleder for DGI Landsstævne, Mikkel Harritslev, er meget tilfreds med, selv om en tidligere analyse fra firmaet Geelmuyden Kiese om effekten af landsstævnet talte om en forventet turismeomsætning på 64,6 mio. kr.

"Især set i lyset af alle de andre begivenheder, der foregik på Fyn netop den weekend, som eksempelvis Tour de France, som betød, at Storebæltsbroen var lukket hele dagen," siger han i en artikel på DGI's hjemmeside.

Målingen tager ikke højde for omkostningerne

Senioranalytiker i Idan, Christian Gjersing Nielsen, peger imidlertid på, at tallet for turismeomsætning ikke kan fortælle noget som helst om, hvorvidt det har været en økonomisk god forretning for Svendborg og de skatteydere, der ifølge TV 2 Fyn har bidraget med mellem 25 og 28 mio. kr. for at få landsstævnet til byen.

"Sådanne effektanalyser kigger udelukkende på den ekstra turistomsætning. Omkostninger er udeladt af regnestykket," siger Christian Gjersing Nielsen.

Han henviser blandt andet til det, økonomer kalder lækageeffekter, som for eksempel opstår, når der importeres varer fra andre kommuner for at tilvejebringe de varer eller serviceydelser, som turisterne køber, hvilket betyder, at en del penge bliver flyttet ud af den lokale økonomi. Det er heller ikke sikkert, at de øgede indtægter i Svendborg ender med at blive geninvesteret lokalt.

"Det, der i virkeligheden er interessant, er, om eventen samlet set skaber en gevinst, eller om det ville have skabt mere værdi, hvis man havde anvendt ressourcerne til noget andet," siger Christian Gjersing Nielsen.

For at finde frem til, om en event fører til en nettogevinst eller ej, er det nødvendigt at lave en velfærdsøkonomisk cost-benefit-analyse, hvor man principielt medtager alle gevinster og omkostninger.

"Det er dyrt og kompliceret at lave den slags cost-benefit-analyser. Man kan dog med rette stille spørgsmålet, hvad en effektanalyse forsøger at bevise? Man kan jo fremvise et flot tal, som kan give indtryk af, at der er skabt en stor gevinst for lokalsamfundet, men det siger den i virkeligheden ikke noget om," pointerer Christian Gjersing Nielsen.

Uhåndgribelige værdier og gode fornemmelser

Christian Gjersing Nielsen peger på, at events som landsstævnet kan skabe uhåndgribelige værdier for et lokalsamfund som for eksempel stolthed eller følelser af fællesskab og glæde, der også bør medtages som gevinster:

”Når man taler om gevinster, handler det ikke kun om penge. Den nytte, det skaber for lokalbefolkningen, bør også medtages, og der findes metoder til at værdisætte den. Man bør dog gøre det, inden man træffer beslutningen om at afholde en specifik event – og ikke efter – så man kan bruge informationen i beslutningsprocessen,” siger han.

Under landsstævnet sagde Svendborgs borgmester, Bo Hansen, til TV 2 Fyn, at han ikke gik så meget op i, hvor mange penge kommunen brugte på begivenheden, men mere så på, om landsstævnet kunne bidrage til at understøtte en lokal fortælling om idrætsskoler, efterskoler og højskoler, og vise, at Svendborg er stærke på kulturlivet.

"Det handler om langt mere end økonomi. Fortællingen om Sydfyn er enormt stærk med tilflytning. Så der er en brandingmæssig satsning udover at give vores egne borgere en oplevelse. Om vi får alle pengene ind igen eller flere, vil jeg ikke gøre mig til herre over, men jeg synes, det er en rigtig satsning," sagde Bo Hansen til TV 2 Fyn.

Ifølge Svendborg Kommunes egne undersøgelser af tilfredsheden med landsstævnet blandt lokale borgere og erhvervsliv peger over 85 pct. af deltagerne i undersøgelserne på, at Svendborg kommune er lykkedes med værtskabet, og otte ud af ti mener, at landsstævnet har sat Svendborg på landkortet i positiv forstand.

"I løbet af landsstævne-ugen havde vi en god fornemmelse af, at Landsstævnet lykkedes, og at vi fik skabt magiske dage med masser af god stemning, store øjeblikke og fællesskab. Den fornemmelse er blevet bekræftet," siger projektleder Mikkel Harritslev i artiklen på DGI's hjemmeside.

Læs flere nyheder om idræt i landets kommuner her

Svømmehallen i Kildeskovshallen
Idan Vifo Artikel 12.09.2024
Ny rapport undersøger, hvordan kommuner kan få flere borgere til at bruge idræts- og kulturinstitutioner
Cykelløb i Viborg
Idan Artikel 17.05.2024
Viborg er gået fra at have en idrætspolitik til at kunne tænke idræt ind i alting
Idan Artikel 04.04.2024
Ballerup Kommune sætter gang i udviklingen af lokal idrætspark
Mand på bibliotek
Idan Vifo Artikel 29.02.2024
Idan undersøger borgernes tilfredshed med idrætsanlæg og kulturfaciliteter i Gentofte Kommune
Kajakker i København
Idan Artikel 04.01.2024
Nyt partnerskab vil give kommunerne data, som kan styrke deres arbejde på idræts- og fritidsområdet
Dreng sparker fodbold på frossen bane
Idan Artikel 15.12.2023
Forenings- og selvejende faciliteter er skyld i de jyske kommuners høje placering på Idans Facilitetsindeks 2023
Topmøde i Køge
Idan Artikel 05.12.2023
Flere og flere kommuner baserer arbejdet med fremtidens idrætsfaciliteter på viden og borgerinddragelse
Gruppe af ældre på gåtur i skoven
Idan Artikel 21.11.2023
En ny Idan-undersøgelse tager temperaturen på borgernes fritidsliv i Horsens Kommune