Idan Artikel 15.03.2006

Tv-portræt: Atletik et sjældent DR-domæne

TV 2 sidder på en stor del af sporten på dansk tv, men DR2 har specialiseret sig i internationale atletiktransmissioner. Kan nationale events også finde vej til skærmen i fremtiden?

Skrevet af: Martin Hedal

Atletik er en stor global idrætsgren med rødder tilbage til antikken, og de senere år har atletik også rodfæstet sig som en sjælden sportsgæst på DR2. DR har af økonomiske årsager måtte afgive mange sportsrettigheder de senere år, men atletikken er stadig et DR-domæne.

Idan bringer for tiden portrætter af udvalgte idrætsgrenes tv-dækning siden 1993 på idan.dk. For nylig kunne Joachim B. Olsen hente en bronzemedalje ved indendørs-VM, og nu er turen meget passende kommet til, at Idan kaster lys over atletik på dansk tv siden 1993.

 

 DR’s dominans på atletikområdet afspejler sig i denne statistik over transmissioner på de store danske kanaler siden 1993:

Atletiktransmissioner 1993-2000

Kanal

Antal transmissioner

Vejet seertal (gns.)

TV 2

13

194.000

DR1

109

242.000

 

Atletiktransmissioner 2001-2005

Kanal

Antal transmissioner

Vejet seertal (gns.)

DR2

91

83.000

TV 2 Zulu

14

31.000

DR1

1

45.000

Kilde: Sponsor & Sport Analyse/Idrættens Analyseinstitut 

Før eksplosionen af tv-sport i 2001 sad DR1 (tidligere DR) med 109 udsendelser med en gennemsnitlig seerskare på 242.000 meget solidt på atletikken, og siden lillesøsteren DR2 kom til, har billedet i virkeligheden været det samme – bare med lavere seertal, da atletikken er flyttet over på de små stationer. Et gennemsnit på 83.000 er imidlertid højt for sportstransmissioner, der ikke ligger på DR1 eller TV 2.

Dansk Atletik Forbunds informationschef Jakob Larsen, der selv er kommentator på DR2, er da også i et kvalitativt interview med Idan godt tilfreds med opbakningen til transmissionerne på DR2:

”Altså, det er kun 1%, der dyrker atletik, og alligevel har man, synes vi selv, ret pæne seertal på DR2 for atletikken. Så produktet er fint, men det kræver også noget knowhow.”

DR har ikke patent på atletikindslag

TV 2 er kun i begrænset omfang repræsenteret, men på trods af et begrænset antal transmissioner har TV 2 alligevel de senere år vist lige så mange indslag om atletik som DR1. Ser vi udelukkende på indslag i nyhederne, har DR1 dog vist en del mere atletik end TV 2. DR’s sportsnyheder har via Sportnyt i hverdagene og Søndagssporten i weekenden på nyhedssiden vist i alt 10 timers atletik, mens TV 2’s Sportsnyhederne tilsvarende ligger på 6 timer.

Jakob Larsen er godt tilfreds med den nationale dækning af atletik i sportsnyhederne, men så gerne en bedre dækning af international atletik:

”Deres nyhedsdækning af international atletik er så godt som ikke tilstedeværende i betragtning af, hvad der ellers er af nyhedsdækning af international fodbold, international ishockey, og hvad det måtte være.”

Bredden på skærmen

 På transmissionssiden må Jakob Larsen blot konstatere, at der i en 10-årig periode ikke har været et eneste attraktivt, nationalt atletikstævne at transmittere for stationerne. Sidste år forsøgte man sig på 4sport med en transmission af Copenhagen Athletics Games, men på de store sportskanaler er det siden 1993 kun blevet til tre transmissioner: 

Transmissioner fra danske stævner (alle på DR1)

Dato

Begivenhed

Seertal

28-08-1994

COPH. GAMES

591.000

25-07-1993

BT GAMES

345.000

20-06-1996

ÅRHUS GAMES

148.000

Kilde: Sponsor & Sport Analyse/Idrættens Analyseinstitut 

Det er dyrt at producere gode atletiktransmissioner, og på det nationale område ser Jakob Larsen snarere et stort potentiale i transmissioner fra Danmarks mest udbredte idrætsgren motionsløb. Løb er dybest set også atletik, og atletikforbundets informationschef ønsker inderligt, at tv og danskerne får øjnene op for potentialet i motionsløb:

”Mit bud er, at Eremitageløbet ville trække langt flere seere end Hubertusjagten.”

Hvis tv-stationerne skal sende transmissioner fra Eremitageløbet og andre motionsløb, kræver det imidlertid en aktiv indsats fra atletikken:

”På motionsområdet tror jeg i virkeligheden, at det handler om, at vi siger: ”Nu skal det her altså ske.” Der tror jeg på, at den et eller andet sted er hos os, hvis jeg skal være helt ærlig.”

Muligvis finder nationale atletikstævner også vej til skærmen i den nærmeste fremtid – om ikke andet via Dansk Atletik Forbunds hjemmeside, når teknologien er tilvejebragt.