Idan Artikel 13.08.2006

Tysk spillemarked i kaos

Det østrigske spilleselskab, Bwin, er midtpunkt i et eskalerende opgør om det tyske spillemarked. Selskabet, som også udfordrer Danske Spil herhjemme, deltager i seminar i København den 3. oktober.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Få dage efter at det østrigske spilleselskab, Bwin, havde givet tilsagn om at repræsentere de private spilleselskaber i en åben debat med repræsentanter for den nordiske spillemodel på et spilleseminar i København den 3. oktober, blev selskabet viklet ind i et højdramatisk opgør om spil for milliarder af kroner på det tyske marked.

Det skete da delstatsregeringen i Sachsen torsdag dekreterede, at Bwin og selskabets tyske datterselskab med firmaadresse i Neugersdorf i Sachsen med omgående virkning skal indstille sine aktiviteter i Tyskland og ophøre med at modtage væddemål via internettet.

Bwin opererer sin tyske afdeling på en licens fra Neugersdorf i Sachsen. Dermed har Sachsens skridt landsdækkende virkning for de tyske delstater, som nu forsøger at få de aggressive udenlandske spilleselskaber smidt ud af landet til fordel for de anerkendte monopolvirksomheder.

Licens til 15 østtyske mark

 Bwin opererer i Tyskland på et næringsbrev, som Dr. Steffen Pfennigwerth fik udstedt af bystyret i Löbau-kredsen ved Dresden formedelst 15 østtyske mark i den hektiske periode mellem Murens fald i 1989 og den officielle tyske genforening i 1990. Dengang tænkte ingen på internet og sportsspil i det lottoglade Tyskland, men siden Bwin købte sig ind hos Dr. Pfennigwerth i 2002 har virksomheden vokset sig kæmpestor på det tyske marked, hvor det i dag omsætter for ca. 500 mio. euro om året på sportsspil – mere end det statslige monopol Oddset, som forbuddet i Sachsen skal beskytte.

Bwin er et multinationalt firma, som ekspanderer stærkt. Den børsnoterede østrigske virksomhed havde i 2005 en bruttoomsætning på 1,1 mia. euro. Et tal, som stiger voldsomt i 2006 i kraft af en fusion med spilleselskabet Ongame. Aktierne på børsen i Wien er dog dalet kraftigt i løbet af foråret – bl.a. på grund af myndighedernes indgreb mod internet-gambling i USA og nu Tyskland..

Delstatsregeringen i Sachsen henviser i forbuddet mod Bwin til en dom ved forbundsdomstolen i Karlsruhe i marts, hvor det udtrykkeligt blev slået fast, at spillemonopolet Oddset var legalt, hvis virksomheden reelt forfulgte et mål om at begrænse spil og forebygge spilafhængighed. Derfor er Oddset særdeles begrænset i sine muligheder for at markedsføre sig, og samtidig giver det statslige monopol som i Danmark ringere odds og færre spillemuligheder til spillerne end de private udbydere.

Oddset har altså kun en chance for fortsat at give overskud til gode formål, hvis det lykkes at få udenlandske spillevirksomheder som Bwin smidt ud af landet igen. Men disse selskaber sidder allerede på en kæmpe luns af markedet og - lige så vigtigt - den offentlige mening.

Opbakning fra sporten

 Således bruger Bwin mindst 30 mio. euro om året på at sponsorere tyske sportsklubber. Ca. 20.000 klubber har fået spilletrøjer med Bwin-logo som del i markedsføringen, og netop op til starten på den tyske Bundesliga har det været store historier, at klubberne 1860 München og Werder Bremen (Bwin betalerWerder seks mio. euro som hovedsponsor) med kort varsel har fået forbud mod at annoncere for Bwin på spilletrøjerne. I stedet spillerne klubberne med sloganet ’We Win’ på trøjerne. Dog forventer Werder fortsat at kunne spille med hovedsponsorens navn på brystet hjemme i delstaten Bremen, hvor myndighederne hidtil har tolket loven anderledes end andre forbundslande.

Da statsmonopolet Oddset med dommen fra marts har beskedne muligheder for at markedsføre sig, nyder Bwin samtidig støtte fra flere af sportens organisationer. De tyske myndigheder fulgte i april Karlsruhe-dommen op med et totalt annonceforbud for alle spilleselskaber, men såvel det tyske fodboldforbund, DFB, som ligaen, DFL, har i offentlige erklæringer distanceret sig fra myndighedernes linje og lagt op til en reguleret liberalisering af det tyske spillemarked.

Bwin har i øvrigt yderligere sikret sin position i Tyskland ved at opkøbe udlandsrettighederne til den tyske Bundesliga, som spillerne på Bwins hjemmesider nu blandt andet kan følge live på internettet, mens de spiller på kampene.

Bwin har i første omgang 14 dage til at få omstødt beslutningen fra Sachsen. Indtil da fortsætter firmaet sine aktiviteter i Tyskland. Derefter kommer domstolene i spil. Bwin har allerede erklæret, at man vil angribe forbuddet ved samtlige retsinstanser og truet med erstatningskrav mod delstaten Sachsen i størrelsesordenen 500 mio. euro. Ironisk nok svarer beløbet til den tyske breddeidræts årlige indtægter fra tips og lotto.