Idan Artikel 04.04.2007

Venstre overvejer spillemonopolet

Venstres folketingsgruppe sender kraftige signaler om en forestående ændring af det danske spillemonopol.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Mens den danske stat forbereder et svar på EU-Kommissionens såkaldte begrundede udtalelse med trussel om at trække det danske spillemonopol for EF-Domstolen signalerer medlemmer af Venstres folketingsgruppe nu kraftigt, at det store regeringsparti overvejer en delvis liberalisering af spillelovgivningen.

"Jeg mener, at vi taber den sag. Dermed bliver det danske spillemonopol erklæret ulovligt. Derfor bør vi være på forkant og sørge for, at en liberalisering medfører, at de udenlandske bookmakere betaler en licens, som sikrer penge til fritidslivet," siger Venstres finansordfører Peter Christensen til Berlingske Tidende.

Uenighed i regeringen

Omvendt fastholder den konservative regeringspartners skatteordfører, Jacob Axel Nielsen, over for avisen, at der ikke er grund til at tage hul på en liberalisering, mens regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, længe har anset en kommende liberalisering for uundgåelig.

På grund af denne interne uenighed mellem regeringspartierne har den ligeledes liberaliseringsvenlige skatteminister Kristian Jensen (V) endnu ikke lagt konkrete planer for en ændret dansk spillelovgivning frem, men presset på, at det sker, øges i skatteministerens eget parti.

Venstres idrætspolitiske ordfører, Leif Mikkelsen, bekræfter over for Idan.dk, at Venstre gør sig tanker om den aktuelle situation, hvor Danske Spils monopol er truet af retssager og af en generel tendens til, at spillet flytter over på internettet, hvor udenlandske udbydere markedsfører sig kraftigt i danske medier, fordi det gældende annonceforbud ikke fungerer i den aktuelle mudrede juridiske situation.

"Jeg har dog sagt, at vi skal finde en måde at sikre beløbsmodtagerne på, og der er jeg enig med Peter Christensen," siger Leif Mikkelsen.

DGI overvejer sin position

Traditionelt er idrætsorganisationerne og en række andre godgørende organisationer udelukkende finansieret via tipsmidler fra Danske Spil, og de danske idrætsorganisationer har hidtil stået last og brast med Danske Spil, som de da også er aktionærer i.

DIF’s formandskandidat Niels Nygaard har gjort kampen for at sikre spillemillionerne til et af hovedpunkterne i valgkampen mod Preben Staun om formandsposten i DIF.

DGI-formand Søren Møller understreger i lyset af de aktuelle signaler fra Venstre, at et monopol ikke nødvendigvis er den eneste måde at sikre idrættens finansiering på. Han understreger, at spillelovgivningen skal beskytte unge mennesker, men er ellers åben for en model, hvor indtægter fra licenser via en tipsnøgle fordeles blandt beløbsmodtagerne.

Danske Spil bidrager hvert år med over 1,6 mia. kr. til beløbsmodtagerne og over en mia. kr. til statskassen i form af afgifter. Det mest indtægtsgivende spil er lotto, som ikke i første omgang er hårdt truet af udenlandske spilleselskabers angreb på det danske marked for primært sportsspil og populære pengespil som poker og casino.

I Sverige, der ligeledes har en statsejet spilleindustri, bebudede regeringen for ganske nylig, at man inden sommeren vil fremsætte forslag om en mere liberal spillelovgivning.