Idan Artikel 23.12.2011

Volleyballforbundet taber retssag

Østre Landsret har afgjort Dansk Volleyball Forbunds sag mod Team Danmark om støttekroner til volleyballforbundets elitesatsning. Team Danmark var i deres ret til at standse støtten.

Skrevet af: Ditte Toft

Da Team Danmark i efteråret 2009 vedtog en omfattende sparerunde og skar i støtten til Dansk Volleyball Forbunds eliteudviklingsprojekt, var det i overensstemmelse med Lov om Eliteidræt. Sådan lød afgørelsen i Østre Landsret den 22. december 2011, hvor Dansk Volleyball Forbund havde stævnet Team Danmark for i alt 828.365 kr., som forbundet mente, det var berettiget til som støtte til året 2010 som en del den samarbejdsaftale, der var indgået mellem de to parter. Sagen er principiel, da den fastslår, hvilke beføjelser og muligheder Team Danmarks bestyrelse, som tager beslutning om uddeling af Team Danmarks midler til eliteidrætten, har for at prioritere organisationens ressourcer. ”Dommen understreger, at vi i bestyrelsen handlede helt i tråd med vores lovgrundlag, da vi beskar støtten til volleyball. Og det er helt afgørende og meget principielt, at der ikke kan rejses tvivl om, at Team Danmarks bestyrelse alene har kompetencen til at prioritere de økonomiske midler. Vores opgave er at prioritere og fokusere ressourcerne til de sportsgrene, hvor vi kan skabe mest værdi og får mest ud af investeringen,” siger formand for Team Danmark, Carl Holst, om dommen i en pressemeddelelse.

Besparelser for alle eller prioritering

Team Danmarks sparerunde kom i 2009 efter, at de samlede indtægter i organisationen ikke var vokset, samtidig med at opgaverne i organisationen var blevet mere ressourcekrævende, og det var blevet dyrere at opnå internationale resultater inden for eliteidrætten. 

Team Danmark skulle derfor beslutte, om alle de, på det tidspunkt, støtteberettigede skulle skæres i støtten, eller om der skulle ske en prioritering af de støtteberettigede idrætter. Beslutningen faldt på det sidstnævnte og ramte Dansk Volleyball Forbund sammen med 13 andre specialforbund. Stævningen af Team Danmark kom i kølvandet på uenighed om, hvorvidt Team Danmark kunne ophæve samarbejdsaftalen, når Dansk Volleyball Forbund havde levet op til de resultatmål, der var sat i udviklingsprojektet. Team Danmark vurderede på den anden side, at det ikke ville være muligt at få den danske volleyballelite op i international topklasse inden for en overskuelig tidshorisont, og derfor blev specialforbundet nedprioriteret. Dansk Volleyball Forbund skal nu betale 100.000 kr. for sagens omkostninger.