WTA i Danmark med blandet resultat
WTA-turneringen i Farum solgte færre billetter end forventet, og turneringen afhang af Caroline Wozniackis deltagelse, lyder et par af konklusionerne i Sport Event Denmarks analyse.
Det var slået stort op, da Danmarks tennisdarling Caroline Wozniacki i august skulle spille den første WTA-turnering på dansk grund. Nu har Sport Event Denmark offentliggjort en undersøgelse af arrangementet og af det frivillige korps af hjælpere.Resultaterne fortæller om et arrangement, hvor tilskuerne ikke strømmede til, og hvor de frivillige oplevede manglende erfaring med den type af event hos arrangørerne, Nordic Sports Group.
For få solgte billetter
Med 2.300 såkaldte unikke betalende tilskuere, ikke medregnet VIP- og sponsorbilletter samt fribilletter, levede salget af billetter ikke op til forventningerne.
Arrangørerne uddelte derfor en del ekstra fribilletter til turneringen. Rapporten konkluderer, at selv ikke finalekampen med Caroline Wozniacki kunne fylde hallen, og der blev i sidste øjeblik uddelt ekstra fribilletter. Hele fire ud af ti tilskuere i målingen angiver, at de besøgte turneringen, fordi de havde fået billetten forærende. Ud over fribilletterne var en del tilskuere VIP- og sponsorgæster. Sport Event Denmarks rapport peger på, at den store andel af ikke-betalende tilskuere samt VIP- og sponsorgæster med mere fokus på netværkspleje var med til at sænke entusiasmen i hallen. Tilskuerne var dog generelt tilfredse med arrangementet, og hele 71 pct. angiver, at de vil anbefale eventen til andre.
Mange lokale tilskuere
Turneringen havde størst opbakning fra lokalområdet, som mere end halvdelen af tilskuerne kom fra. Effektmålingen peger op, at det er positivt i forhold til et stærkt lokalt engagement. Men modsat er det ud fra et regionalt økonomisk synspunkt mere ønskværdigt med tilskuere fra andre regioner og lande, som bringer penge til området.
Hele 82 pct. af tilskuerne var dagsgæster, som ikke lagde penge i eksempelvis overnatning.
Caroline Wozniacki er et nødvendigt trækplaster
De fleste tilskuere fik kendskab til turneringen gennem tv-spots, og det var typisk mindre end fire uger før turneringen, at de hørte om den.
Næsten halvdelen af publikum bestemte sig først til at tage af sted ugen op til turneringen, hvilket ifølge effektmålingen tyder på, at mange ville være sikre på, at Caroline Wozniacki stillede op. Betydningen af Caroline Wozniackis deltagelse understreges af, at det er helt eller meget afgørende for tre ud af fire tilskuere, at hun deltager, hvis de skal købe billet i 2011. At turneringen i så høj afhænger af en enkelt persons deltagelse giver stor usikkerhed omkring eventen for arrangørerne.
Meget at lære for arrangøren
Sport Event Denmark lavede i forbindelse med effektanalysen også en undersøgelse blandt de 100 frivillige ved turneringen – frivillige hvis arbejdsindsats, Sport Event Denmark vurderer, har en værdi på 1,2 mio. kr.
Med et budget på 7,4 mio. kr. var det frivillige arbejde suppleret med direkte og indirekte offentlige tilskud på 2,2 mio. kr. en vigtig faktor for, at arrangementet kunne løbe rundt. Selvom en stor del af de frivillige var tilfredse med forholdene omkring WTA-turneringen, påpeger Sport Event Denmark, at tilfredsheden var mindre blandt de frivillige end ved andre undersøgte events. Som det første arrangement af sin slags i Danmark var arrangørernes organisering af de frivilliges arbejde ramt af en del børnesygdomme. Erfaringer med for lav bemanding, for lidt eller ingen forplejning og lovede belønninger, som ikke kom, er vigtige for at forbedre forholdene omkring turneringens frivillige næste gang, WTA kommer til Danmark. Endnu er det ikke muligt at sige noget om det endelige økonomiske resultat af turneringen, da regnskabet ikke foreligger.