Idan undersøger coronakrisens effekt på danskernes idrætsvaner
Siden den første nedlukning i 2020 har Idan løbende taget temperaturen på, hvordan coronakrisen har påvirket danskernes idrætsvaner, i en række mindre notater.
Undersøgelsen er afsluttet.
I marts 2020 satte coronapandemien en brat stopper for mulighederne for at mødes og dyrke sport og motion sammen med andre. Idrætsforeninger, fitnesscentre og aftenskoler blev lukket fra den ene dag til den anden, og for de fleste danskere har det betydet, at de skulle finde andre måder at være aktive på og gøre plads til sport og motion på nye måder i en hverdag, der for manges vedkommende også var præget af hjemmearbejde, hjemmeskoling og bekymringer om fremtiden.
Videnskabeligt kunne situationen betegnes som et naturligt eksperiment, hvor udefrakommende omstændigheder gjorde det muligt at undersøge et fænomen, som sjældent kunne skabes på anden vis, nemlig hvad der sker med danskernes motivation til at deltage i motions- og sportsaktiviteter, når den organiserede idræt, de faste rammer og de kendte fællesskaber omkring idræt ikke er tilgængelige.
Ti notater om coronakrisens påvirkning af danskernes idrætsvaner
Idan lavede i løbet af 2020 tre undersøgelser af, hvordan coronakrisen påvirkede dansk idrætsliv.
Den første blev lavet under nedlukningen i foråret og de to næste i juni og september.
Disse undersøgelser blev fulgt op i februar 2021 i forbindelse med den anden nedlukning og igen i april, hvor idrætsaktiviteter og -faciliteter gradvist blev genåbnet.
Herefter lavede Idan en undersøgelse i oktober 2021, hvor alle coronarestriktioner var ophævet. I 2023 har Idan desuden fået økonomisk støtte til at lave en opfølgende undersøgelse, der ser nærmere på, om coronakrisen har sat vedvarende spor i danskernes idrætsvaner efter, at samfundet har været åbnet helt op i en lang periode.
Idan har således lavet to målinger af danskernes idrætsvaner i 2023 med fokus på, om vi er vendt tilbage til de traditionelle organiseringsformer, aktiviteter og idrætsmønstre.
Download notaterne og læs artikler omkring undersøgelserne nedenfor
Undersøgelsen er støttet økonomisk af TrygFonden.
Dataindsamlingerne er gennemført online af Epinion på vegne af Idan.