Idan

Idan kortlægger kommunernes brug af og erfaringer med fritidspas

Idrættens Analyseinstitut skal for DGI undersøge, hvor mange kommuner i Danmark der tilbød fritidspas til borgerne i 2023, og hvad ordningerne indeholder. Undersøgelsen skal også se på, hvad der har fungeret godt og mindre godt i ordningerne.

80 pct. af danske børn i alderen 7-15 år er aktive med sport og motion. Desværre har Idans undersøgelser også vist, at der er en social slagside, når det kommer til at være aktiv i sin fritid, og at udsatte børn og unge er mindre aktive i organiserede fritidsaktiviteter end børn og unge generelt er i Danmark.

Derfor opererer flere kommuner med det såkaldte fritidspas eller en lignende ordning, som for eksempel gør, at børn og unge fra økonomiske trængte familier kan få betalt kontingentet i en idrætsforening.

I 2019 lavede Idan en kortlægning, der viste, at 63 kommuner havde en fritidspasordning eller et lignende kommunalt tilbud, hvilket er en mindre stigning fra 2017, hvor det drejede sig om 59 kommuner.

I 2021 viste en ny undersøgelse fra Socialstyrelsen imidlertid, at 62 kommuner havde et fritidspas, hvilket indikerede en stagnation. Derfor afsatte Social- og Boligstyrelsen i perioden 2021-2023 en pulje på 22,3 mio. kr. til at etablere fritidspas i kommuner, som ikke allerede havde et. Der blev tildelt midler til 14 kommuner.

Mangel på aktuel viden om fritidspasset

Aktuelt findes der dog ikke noget opdateret overblik over antallet af kommuner med fritidspas. Der mangler også viden om, hvordan og hvorvidt fritidspasset virker, og hvilke erfaringer kommunerne har med det.

Derfor laver Idrættens Analyseinstitut (Idan) for DGI nu et opdateret overblik over, hvilke kommuner der tilbød fritidspas i 2023 og i hvilken form, herunder hvilke kommuner der tilbyder fritidspas, og hvilke kommuner der ikke gør.

Undersøgelsen vil blandt andet se på:

  • Hvilke kommuner, der tilbyder fritidspas eller en lignende ordning
  • Hvad kommunerne giver støtte til (kontingent- og udstyrsstøtte, fritidsvejledning og/eller andre elementer)
  • Hvilke aldersgrupper der kan søge støtte (børn 0-18 år, unge 19-24 år eller voksne over 24 år).
  • Hvilket beløb man kan søge i støtte
  • Antal gange, den enkelte borger kan søge om fritidspas
  • Antal borgere, der modtog støtte til fritidstilbud i 2023 opdelt på aldersgrupper
  • Det samlede beløb til fritidspas i 2023.

Erfaringer fra 14 kommuner

Idan vil også lave en analyse, der ser nærmere på den konkrete forvaltning af fritidspasset i de 14 kommuner, som fik midler fra Social- og Boligstyrelsen i 2021-2023 til at udvikle fritidspas for at følge op på erfaringerne og de fremadrettede indsatser i disse kommuner. Undersøgelsen skal blandt andet svare på spørgsmål som:

  • Har kommunerne valgt at videreføre fritidspasset efter endt statslig støtte og hvorfor/hvorfor ikke? 
  • I hvilket omfang har kommunerne gjort brug af fritidsvejledning, hvilke faggrupper er involveret i fritidsvejlederrollen, og hvad fungerer godt/mindre godt i forskellige modeller?
  • I hvilket omfang benytter kommunerne sig af lønnet fritidsvejledning i forhold til at samarbejde med aktører, der tilbyder frivillig fritidsvejledning?

Herudover vil analysen inddrage indsigter fra fire kommuner, som har længere tids erfaring med at uddele fritidspas, og to kommuner, som ikke har haft fritidspas.

Undersøgelsen forventes færdig marts 2025.

Chefanalytiker, ph.d.

Maja Pilgaard

Idrætsvaner, idrætspolitik, udsatte, kommuner

Læs mere

Børn der dyrker judo
Idan Artikel 07.02.2025
Idan kortlægger kommunernes erfaringer med fritidspas