Dansk eliteidræt
De danske atleter har præsteret på et stabilt højt niveau i de seneste ti år, og med få udsving kan perioden betegnes som en egentlig 'guldalder' for dansk elitesport.
Hvert år hepper vi på danske atleter, der er i ilden ved større og mindre sportsbegivenheder, og hvert år ser Idan nærmere på præstationerne samt atleternes trivsel og tilfredshed med den støtte, de blandt andet får gennem Team Danmark.
På denne temaside finder du:
- Kontaktoplysninger på eksperter
- Podcasts om dual career-atleter
- Idans årlige resultatanalyse
- Idans tilfredsheds- og brugerundersøgelse af Team Danmark og deres støttemuligheder
- Idans evaluering af Team Danmark-ordningen på de gymnasiale og erhvervsrettede ungdomsuddannelser
- Kommentarer om og analyser af myten 'elite skaber bredde'
- Nyheder relateret til dansk elitesport
Lyt til podcast om dual-career
Danske (og internationale) eliteresultater
Idan ser nærmere på, hvordan de danske atleter har klaret sig internationalt i OL-disciplinerne og forudser OL 2024
Hvert år kigger Idan blandt andet på, hvordan de danske atleter har præsteret internationalt. I vores såkaldte resultatanalyse analyserer vi udviklingen ved at sammenligne årets resultater i OL-disciplinerne med tilsvarende resultater fra tidligere år.
Download den seneste analyse Danske eliteresultater 2023 her
Frem mod OL 2024 har vi desuden laver to notater, der kigger nærmere på de danske medaljechancer ved OL samt de internationale styrkeforhold:
Team Danmark-undersøgelser
I 2021 lavede Idan for første gang en undersøgelse af Team Danmark-atleternes trivsel og mentale sundhed.
Siden 2013 har Idan gennemført målinger af atleternes tilfredshed med Team Danmarks støttekoncept. Det sker med henblik på eventuelle justeringer af indsatsen.
I 2021 og 2022 er der yderligere tilføjet en række spørgsmål vedrørende atleternes trivsel og mentale sundhed, der skal sætte fokus på livet som Team Danmark-atlet og forholdet mellem atleter, trænere, ledere og stab.
Undersøgelsen bygger på en spørgeskemaundersøgelse, som er sendt ud til alle Team Danmark-støttede atleter. Efter planen skal undersøgelsens gentages årligt, hvilket gør det muligt at måle udviklingen på centrale områder over tid.
Evaluering af Team Danmark-ordningen
Idan har evalueret Team Danmark-ordningen på de gymnasiale og erhvervsrettede ungdomsuddannelser.
Siden 1998 har elitesportsudøvere haft muligheden for at være en del af Team Danmark-ordningen, der skal gøre det mere overskueligt at balancere uddannelse og sport.
Konkret betyder ordningen på de gymnasiale ungdomsuddannelser, at elever på ordningen har mulighed for at forlænge deres uddannelse med et år, at få tilbudt supplerende undervisning samt fleksibilitet i forbindelse med afholdelse af eksamener.
Udover ordningen for gymnasiale ungdomsuddannelser har der siden 2017 også eksisteret en prøveordning på erhvervsuddannelserne, som blev gjort permanent i 2021.
Team Danmark ønsker en ordning, der fungerer og støtter på den bedst mulige måde, og har derfor bedt Idrættens Analyseinstitut (Idan) om at evaluere ordningen med henblik på at kunne foretage justeringer og forbedringer.
Det skete i 2020, hvor Idan desuden så på, om ordningen havde en effekt på elevernes sportslige niveau, deres fastholdelse i både elitesport og uddannelse samt deres faglige præstationer på uddannelsen.