Idræt og fritid i kommunerne
Her kan du finde viden fra undersøgelser af blandt andet idræt og folkeoplysning i kommunerne.
På denne side har vi samlet nogle af Idan og Vifos mange nyheder, undersøgelser og projekter, der omhandler idræt og folkeoplysningen i de danske kommuner.
Idræt og faciliteter i kommunen
Analyser af idrætten og faciliteterne i danske kommuner
Idrættens Analyseinstitut (Idan) gennemfører løbende analyseprojekter i danske kommuner.
Analyseprojekterne varierer i omfang og formål fra kommune til kommune, men et fællestræk er, at kommunerne ønsker at tilpasse deres faciliteter og strategier på idrætsområdet til den demografiske udvikling og mønstrene i befolkningens idrætsdeltagelse. Idan leverer her et oplyst grundlag, som indgår som væsentlige bidrag heri.
Undersøgelser gør brug af en række velafprøvede og sammenligneligt metoder, som typisk vedrører undersøgelser af børn, unge og voksnes motions-, idræts- og fritidsvaner, undersøgelser blandt idrætsforeninger i kommuner og kortlægning og benyttelse af idrætsfaciliteter.
De enkelte undersøgelser er tilrettelagt således, at det er muligt at sammenligne resultater på tværs af kommuner. Alt efter kommunernes specifikke ønsker og behov, kan Idan med baggrund i undersøgelserne pege på udviklingspotentialer – f.eks. i forhold til bedre udnyttelse af eksisterende faciliteter eller udviklingsperspektiver i foreningslivet.
Ny hjemmeside til kommunerne
På hjemmesiden talogviden.dk får du fakta og viden om idræts- og fritidsområdet
Talogviden.dk tilbyder fakta og viden om udvalgte emner, som har relevans for kommunernes arbejde på idræts- og fritidsområdet. Ambitionen er at skabe en platform, hvor politikere, embedsfolk og andre interessenter kan orientere sig og finde inspiration, når de skal træffe beslutninger på idræts- og fritidsområdet.
Idan har det faglige ansvar for indholdet på Talogviden.dk, der skal give en bred, men ikke udtømmende introduktion til området. Fokus er på at præsentere fakta og viden på uvildig vis.
Indholdet på siden opdateres løbende, og du er velkommen til at kontakte os, hvis du har ideer til nyt indhold.
Oversigt over kommunale idrætsfacilitetspolitikker
Idrætsfaciliteter indgår som tema i en række forskellige politikker på tværs af de danske kommuner.
Gennem Facilitetsdatabasen holder Idan et skarpt øje med udviklingen i antallet og placeringen af idrætsfaciliteter i Danmark, og i en ny analyse ser Idan nu nærmere på de facilitetspolitikker og strategier, der er centrale for kommunens arbejde med faciliteterne.
I den forbindelse har Idan samlet alle landets idrætsfacilitetspolitikker og -strategier på en ny temaside. Under hver kommune kan du finde informationer om politikken og de specifikke målsætninger og handlingsplaner på området samt downloade politikken og eventuelle strategier.
Fremtidens idrætsfaciliteter
Idan og SDU har set nærmere på faciliteter i en række kommuner.
Som en del af projektet 'Fremtidens idrætsfaciliteter', som Idan gennemførte i samarbejde med Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet (CISC), er der desuden blevet lavet 23 kommunenotater om henholdsvis kapacitetsbenyttelse og brugertilfredshed i idrætsanlæggene samt idrætsanlæggenes fysiske tilstand.
Find de 23 kommunenotater her
Folkeoplysning i kommunerne
En analyse af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet
Videncenter for Folkeoplysning gennemfører løbende en landsdækkende undersøgelse blandt kommunerne med fokus på økonomi, aktiviteter og kommunale procedurer på folkeoplysningsområdet – både på voksenundervisningsområdet og på foreningsområdet.
Da folkeoplysningsloven er en rammelov, der giver de enkelte kommuner stor frihed til selv at udforme rammerne på området, administreres loven på mange forskellige måder rundt omkring i landet, ligesom også omfanget af foreningernes og aftenskolernes aktiviteter varierer.
Undersøgelsen giver derfor et spændende indblik i den store variation, der er blandt kommunerne, når det kommer til administrationen af folkeoplysningsområdet, og giver desuden mulighed for at følge udviklingen på området over tid.
Download delrapport 1 af 'Folkeoplysningen i kommunerne - hovedresultater'