Fodbold-VM i Saudi-Arabien 2034
Der er stadig lang tid til, at bolden ruller i Saudi-Arabien, men sportsbegivenheden og det kommende værtsland har allerede trukket overskrifter.
Saudi-Arabien har investeret massivt i sporten de senere år og har trukket store stjerner som Cristiano Ronaldo, Karim Benzema og Neymar til landet.
I 2024 udnævnte FIFA dem så som værter for VM i herrefodbold i 2034 og trak en del overskrifter både i Danmark og internationalt. Valget af Saudi-Arabien som VM-vært medførte stor kritik af beslutningsprocessen, landets forhold til menneskerettighederne og kritikere mente også, at det mere eller mindre lignede aftalt spil.
På denne temaside ser vi nærmere på både tildelingen og den kommende værtnation, og du finder følgende:
- Kontaktinformation på eksperter
- Kortlægningen af Saudi-Arabiens indflydelse i sport og artikler fra Play the Game
- Introduktion til, hvordan tildelingen af værtsskabet fandt sted og artikler i andre medier
- Introduktion til, hvordan DBU har håndteret sagen og artikler i relation hertil
- Artikler, der relaterer sig til Saudi 2034
Stifter, seniorrådgiver
Jens Sejer Andersen
International idrætspolitik, governance, antidoping, matchfixing, etik, journalistik og medier
Saudi-Arabiens massive investering i sportsverdenen
En undersøgelse fra Play the Game viser, hvordan Saudi-Arabien sponsorerer sport overalt i verden, og at saudiske sportsledere samtidig har topposter i ministerier, organisationer og statsejede virksomheder.
Undersøgelsen 'Saudi Arabia's grip on world sport', der består af et datasæt og en medfølgende rapport, har identificeret 910 sponsorater inden for forskellige sportsgrene og 1.412 personer, der sidder i bestyrelsen eller har andre vigtige poster i organisationer, ministerier og virksomheder, der er vigtige for Saudi-Arabiens sportsstrategi.
Datasættet viser blandt andet, at fodbold, boksning, golf og MMA er blandt de største modtagere af saudiske sponsorater, med esport og motorsport som efterfølgere.
Rapporten rummer desuden:
- indsigtsfulde historier om nøglepersoner og statslige enheder, der former Saudi-Arabiens sportslige ambitioner, herunder deres rolle i forhold til fodbold-VM for herrer i 2034.
- eksempler på sponsorater, strategiske alliancer og partnerskaber, der illustrerer kongerigets vidtrækkende indflydelse.
- eksempler på interessekonflikter og governance-udfordringer, herunder i forbindelse med VM 2034.
Infantino udnævner Saudi-Arabien som værter for VM i 2034. Foto: Harold Cunningham - FIFA/Getty Images
Tildelingen af værtsskabet får kritik
Saudi-Arabien var de eneste bejlere til posten, efter at Australien havde trukket sit bud i land. Vi ser nærmere på processen.
Normalt er der flere lande, der konkurrerer om at blive værtsnation for de store sportsbegivenheder som EM og VM. Men i dette tilfælde var Saudi-Arabien det eneste reelle bud, fordi:
- FIFA kun gav en kort frist for lande til at melde deres interesse.
- Australien, som var det eneste reelle alternativ, valgte i sidste ende at trække sit bud og i stedet satse på at byde på 2026 AFC Women’s Asian Cup og 2029 FIFA Club World Cup.
- Dermed stod Saudi-Arabien alene tilbage og fik tildelt VM uden reel afstemning eller konkurrence.
Forud for det havde FIFA tildelt VM 2030 til Spanien, Portugal, Marokko og Sydamerika, og FIFAs rotationsprincip betød, at det kun var lande fra Asien og Oceanien, som kunne byde på VM 2034. Saudi-Arabien var hurtigt ude med støtte til 2030-planen, hvilket fik mange til at spekulere i, at der var lavet en studehandel mellem FIFA og Saudi-Arabien.
Stanis Elsborg har kritiseret processen, blandt andet i artiklen: 'Sådan endte VM i Saudi-Arabien: - Et meget mørkt kapitel i idrætshistorien' (Tv2 Sport, 12. december 2024).
Læs for eksempel også: 'Dansk kritik af VM i Saudi-Arabien: Fifa gentager skandale' (BT, 10. december, 2024).
Læs også 'Velkommen til et "et meget, meget mørkt kapitel af fodboldhistorien"' (Politiken, 11. december, 2024).
Skitse af, hvordan det foreslåede King Salman Stadium i Riyadh i Saudi-Arabien kan komme til at se ud. Den foreslåede kapacitet er 92.000, hvilket gør det til et af de foreslåede stadions til åbningsceremonien såvel som finalen. Foto: Handout af Populous / Getty Images.
DBU blåstempler Saudi-Arabiens bud på VM
Først var der kritik af DBU, og efterfølgende var der så kritik af, at der var kritik af DBU.
I november 2024 udsendte FIFA en 110-siders lang evaluering, der vurderede Saudi-Arabiens bud på VM som det bedste bud nogensinde med en score på 419,8 ud af 500.
Evalueringen kigger på en lang række punkter, hvor "risikoen" vurderes som enten grøn, gul eller rød, og her får Saudi-Arabiens bud altså primært grønne vurderinger. Dog er det mest kritiserede punkt 'menneskerettigheder' gult og altså en "middelrisiko".
Hvad mange ikke vidste eller påpegede var, at menneskerettigheder slet ikke indgik i FIFAs point-vurdering. Vurderingen af menneskerettighederne blev vurderet særskilt.
Stanis Elsborg påpegede allerede tidligt i processen alvorlige governance-problematikker i forbindelse med den såkaldte ”uafhængige kontekstvurdering” af Saudi-Arabiens menneskerettigheder, som blev foretaget af firmaet AS&H Clifford Chance. Læs for eksempel historien 'From the 2017 crackdown to a disputed report: Law firm’s role in Saudi’s World Cup plans' (Play the Game, 2. december 2024).
Evalueringen står i skarp kontrast til andre rapporter om blandt andet arbejdsforholdene for migrantarbejdere. Læs mere om det i artiklen: 'Dødsfald i tusindvis: Organisationer opfordrer DBU til at droppe VM i Saudi-Arabien' (Danwatch, 11. december 2024).
Efter evalueringens offentliggørelse udtrykte DBU en overvejende positiv holdning og lagde vægt på mulighederne. Dertil opfordrede Helle Thorning Schmidt, formand for unionens Governance- og Udviklingskomité, til, at DBU skulle stemme ja til Saudi-Arabien som værter.
Det reagerede Stanis Elsborg på i artiklen 'Benhård kritik: DBU hjælper brutalt diktatur' (Tipsbladet, 5. december 2024).
Stanis Elsborg deltog også sammen med Helle Thorning Schmidt i podcasten 'En diplomatisk dødbold' (DR Lyd, 9. december 2024).
Imidlertid mente Danmarks Idrætsforbunds formand, Hans Natorp, at DBU havde fået for meget kritik i forbindelse med tildelingen af værtskabet. Læs for eksempel Hans Natorps kronik ’Formand for Danmarks Idrætsforbund efter VM-kritik: Behandlingen af DBU er absurd’ (Altinget, 20. december 2024).
Det fik Politikens sportsredaktør, Christian Heide-Jørgensen, til tasterne, og i en kommentar kaldte han Hans Natorps angreb på DBU-kritikere både bekymrende og usund. Læs: 'Sportsredaktøren: DIF-formand pudser sin hær af stråmænd på dem, der har fået nok af Fifa's tomme løfter og gummigarantier' (Politiken, 8. januar 2025).
Til DR Sporten uddybede Hans Natorp, og DIF-formanden udtrykte, at han savnede, at DBU blev anerkendt for sin indsats. Stanis Elsborg deltog i debatten og fremhævede, at man i Play the Game var uenig i, at kritikken af DBU var uretfærdig. Læs 'DBU får for meget kritik, mener dansk idrætschef' (DR Sporten, 20. december 2024).