OL i Paris 2024
Der er nedtælling til OL i Paris i 2024, men hvordan ser den danske konkurrenceevne ud, og hvad er status på de russiske atleters deltagelse?
Denne gang er der forhåbentlig ingen coronakrise til at stikke en kæp i hjulet på afholdelsen af OL. Det betyder dog ikke, at der ikke er andre problematikker at tage fat på.
Ender det for eksempel med en udelukkelse eller indlemmelse af de russiske og belarusiske atleter, selvom krigen fortsat raser i Ukraine? Hvordan forholder IOC sig til de afghanske atleter, hvor Taliban har taget styringen, og hvor kvinder ikke må dyrke sport?
Og hvordan står det i det hele taget til med den danske konkurrenceevne i international elitesport?
Vi opdaterer temasiden løbende, men indtil videre kan du finde:
- Kontaktoplysninger
- Artikler
- Video
Stifter, seniorrådgiver
Jens Sejer Andersen
International idrætspolitik, governance, antidoping, matchfixing, etik, journalistik og medier
Hvordan står det til med den danske konkurrenceevne forud for OL i Paris?
Hvert år laver Idans analyse- og forskningschef, i samarbejde med professor Klaus Nielsen, en analyse af, hvordan de danske eliteatleter har klaret sig i forhold til medaljer og top 8-point.
Den seneste undersøgelse ser nærmere på 2023-resultater og ser desuden på, hvordan Danmark placerer sig sammenlignet med andre lande frem mod OL i Paris 2024.
Download undersøgelsen 'Danske eliteresultater 2023'
Forud for OL 2024 har Idan desuden lavet notatet 'OL prognose 2024: Medaljefordeling og danske medaljechancer' samt 'Olympiske resultater efter murens fald. Et tilbageblik på magtforholdene i international elitesport'.
Læs også, hvad DIF har af forventninger til de danske atleter i artiklen 'Danmark sigter efter 9-11 medaljer til OL i Paris' (OL.dk, 26. juni 2024)
Russisk deltagelse eller ej?
Før OL i Paris 2024 er det mest omdiskuterede emne nok, om russiske atleter bør få lov til at deltage eller ej. IOC har besluttet at lade russiske atleter deltage i OL som neutrale atleter, hvis de opfylder bestemte krav.
Det er dog ikke alle, der er enige i, at den beslutning er den rigtige. Senioranalytiker i Play the Game, Stanis Elsborg, har flere gange udtalt sig om beslutningerne. Det samme gælder blandt andet DIF's formand, Hans Natorp, som flere gange har udtalt sig kritisk til medierne.
Læs for eksempel:
- Rusland må ikke deltage i åbningsceremoni, men DIF-formand mener, det er forkert, at de overhovedet må deltage i OL (dr.dk, 20. marts 2024)
- Trods »urokkelig« støtte til Ukraine lader badmintonforbund nu russere konkurrere igen (Idrætsmonitor.dk, 30. august 2023)
- Rødt kort til Rusland er opløftende, men dansk formand vil helt af med Putins »propagandamaskine« (Politiken, 13. oktober 2023)
Se sessionen 'Paris 2024 and future Olympics: Beacons of peace or tokens of war?' fra Play the Game konferencen 2024
Både russisk og ukrainsk deltagelse til OL? "Flere lande vil trække sig, hvis Rusland skal med."
Discovery+ har lavet programmet 'Sport Fortalt', og i et afsnit har værten Mette Cornelius inviteret Stanis Elsborg i studiet til en snak om at afholde OL, mens der er krig i Ukraine.
I klippet her giver Stanis et indblik i, hvad han tror, der kommer til at ske, hvis IOC giver lov til russisk deltagelse i forhold til, hvad det kan have af konsekvenser til resten af nationernes deltagelse. Se hele afsnittet gratis på discovery+.
Podcast om soft power
Hør podcasten 'Viden i spil', hvor Stanis Elsborg er med i afsnittet 'Soft power og sport', der redegør for begrebet 'soft power' og relationen mellem sport og politik.
I afsnittet giver han eksempler på, hvordan værtsnationer helt konkret forsøger at skabe soft power og goodwill fra det internationale samfund via sport.
Podcast om OL's politiske dimension
I denne podcast er Stanis Elsborg i studiet med professor Hans Bonde og sætter ord på de politiske dimensioner ved OL. De går helt tilbage i tiden til OL i 1936 og frem til vinter-OL i 2022.